Kultura

FOTO Sestre Muhoberac održale predavanja o Držiću

FOTO Sestre Muhoberac održale predavanja o Držiću

Jutros su se, s početkom u 11 sati, održala dva predavanja na temu ‘Dramaturgija i režija Skupa’ te ‘Dramaturgija i režija Dunda Maroja’. Predavanja su održana u Domu Marina Držića a vodile su ih sestre prof. Vesna Muhoberac i prof. Mira Muhoberac.

– Moja sestra i ja imale smo tu čast roditi se u Dubrovniku. Odrastali smo gledajući Držićeve predstave, pa je tako on postao dio našeg života. Mira i ja smo ušli u Držićev svijet po prvi puta gledajući izvedbu ‘Skupa’ u parku Umjetničke škole. Otvarajućui Skupovu ‘munćijelu’ otvorili smo vrata u Držićev svijet- prisjetila se prof. Vesna Muhoberac.

Na predavanju je prikazano kako se iz vizure današnjeg vremena s učenicima V. gimnazije iz Zagreba može pročitati ‘Skup’ i napraviti kazališna predstava.

Radom na predstavi s kojom su profesorica Vesna Muhoberac, koja potpisuje režiju i dramaturgiju predstave Skup i izvođačice i izvođači imali iznimne uspjehe razbila se određena stigma povezana s hrvatskom renesansnom književnosti i starodubrovačkim idiomom hrvatskoga jezika.

Pokazalo se da Gimnazijalci izravnijim radom, kazališnim zoomiranjem Držićeva Skupa, mijenjajući identitete i stvarajući međusobne odnose na platformi 16. stoljeća sveobuhvatnije predočavaju tekst.

-Moj rad sa studentima na Držiću je počeo dolaskom dubrovačkih studenata na moj faks. Dundo Maroje je predstava o kojoj razmišljam cijeli život. Ove godine napokon imam priliku raditi tu predstavu u Dubrovniku na Dubrovačkim ljetnim igrama. Ovaj projekt je velik i dugo se radilo na njemu, ali tako i treba biti jer je to jedno veličanstveno djelo umjetnosti- izjavila je u svome dijelu predavanja prof. Mira Muhoberac.

Prof. Mira u svom predavanju predočila je svoju dramaturšku i redateljsku koncepciju predstave Marin Držić: Dundo Maroje, koja je praizvedbu imala 6. ožujka 2016. U Gradskom dramskom kazalištu Gavella, a drugu, premijernu izvedbu u istom zagrebačkom kazalištu 14. travnja ove godine, oba puta s velikim uspjehom u izvedbi Teatra M&M Sveučilišta u Zagrebu, koji s Vesnom Muhoberac vodi od 2004. godine, te njegova dijela, Studentske glumačke družine Negromanti i Pometnici, koji vodi od 2015. godine u Odsjeku za kroatistiku Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u kojemu predaje nekoliko književnih, dramaturških i teatroloških kolegija.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist