Kultura

FOTO Šantićev povratak dubrovačkoj publici

Izložba Pera Šantića

U Galeriji Dulčić Masle Pulitika otvorena je u subotu u podne retrospektivna izložba „Pažljiva kronika tišine“ dubrovačkog likovnog umjetnika Pera Šantića.

Prva je to Šantićeva izložba nakon 25 godina izbivanja sa scene, ali i na neki način obljetnička, povodom 50 godina umjetnikova rada.

– Šantić njeguje inačicu poetskog realizma, ali uvijek ostaje svoj. Svjedok je fovizma, ali na svom osobnom putu. Kao neumorni šetač gradom i okolicom bilježi gradske vedute i seoske motive, često usredotočen na kamen – kazala je autorica izložbe i ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik Vesna Delić Gozze.

– U 25 godina od posljednje izložbe Šantićev se stvaralački put nije promijenio. Odan je pejzažima dubrovačkog krajolika ili seoskog graditeljstva, kroz koji se iskazuje iznimni autorov senzibilitet ali i poštivanje iskonske tradicije – rekla je autorica teksta u katalogu Sonja Seferović.

Podsjetimo, Pero Šantić rođen je u vojvođanskom Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu (Srbija) 7. travnja 1938. godine. Osnovnu školu i četiri godine srednje škole, završio je u Dubrovniku, a Školu za primjenjene umjetnosti u Herceg Novom (Crna Gora) upisuje 1954. u trajanju od pet godina, do 1959. Studirao je na Akademiji za primjenjene umjetnosti u Beogradu od 1962. i napušta je nezadovoljan 1965. godine. Član ULUH-a (današnji HDLU) Dubrovnik je od 1970. Opredjeljuje se za status slobodnog umjetnika, a živi u Dubrovniku i Austriji.

Izložba ostaje otvorena do 8. veljače 2015. godine.

Pročitajte još

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist