Kultura

FOTO ‘San ljetne noći’ – izložba koja spaja fotografiju i slikarstvo

FOTO 'San ljetne noći' - izložba koja spaja fotografiju i slikarstvo

U prostorima Hrvatske matice iseljenika otvorena je izložba ‘San ljetne noći’ autorice Mercedes Bratoš.

-Kompozicije ovih slika slojevite su i složene. One istovremeno kombiniraju više očišta, više različitih ambijenata, od interijera (vrlo razrađen interijer nalazimo na slici Betlehem(e), koloristički sasvim srodan drugim slikama u autoričinom opusu, od apstrakcija do spomenutog ciklusa Tapete iz harema, otkuda nastavlja sa sličnim poluplošnim prostornim organizacijama) do sasvim neodređenih okruženja, unose florealne, ornamentalne, animalne motive koji naizgled nemaju logično opravdanje, kao i pojedine detalje koji, poput crvenih očiju iz Katunarićevih literarnih sjećanja na Kitaj, ne samo da mijenjaju i nadograđuju osnovnu misao koja se odvija oko promatranog prizora u središtu, nego sasvim mijenjaju i temeljno značenje centralnog motiva – stoji u predgovoru kataloga izložbe.

-Ideja za ova djela mi je došla prije dvije godine, a ona je bila povezati fotografiju sa slikarstvom i Dubrovačkim ljetnim igrama. Prošle godine sam fotografirala sa prijateljem Mijom Vesovićem fotografije koje sada vidite na mojim djelima. Svaka slika ima svoj naziv koji je vezan za jednog od svjetskih pisaca ili njegova djela- poručila je Bratoš.

Mercedes Bratoš rođena je 1979. godine u Dubrovniku gdje je završila osnovnu i srednju Umjetničku školu Luke Sorkočevića. Diplomirala je slikarstvo 2005. godine na Accademia di belle arti u Firenci u klasi prof. Umberta Borelle. Završila je tečaj izrade vitraja 2007. godine u Zagrebu. Trenutno studira na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu. Članica je HDLU-a od 2007. godine i HULULK-a. Do sada je izlagala na devetnaest skupnih i sedamnaest samostalnih izložbi te je sudjelovala na nekoliko likovnih kolonija i manifestacija. Živi i radi u Zagrebu.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist