Kultura

FOTO ”Retrospektiva” Stefana Braca Bravačića u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika

FOTO ''Retrospektiva'' Stefana Braca Bravačića u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika

Izložba naziva ‘Retrospektiva’, svestranog umjetnika Stefana Braca Bravačića otvorena je u srijedu navečer u Galeriji Dulčić Masle Pulitika i Atelijeru Pulitika u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Izložba je nastala uz pomoć njegovih nasljednica, kćeri Milice i Maje Bravačić, a predstavljen je raznolik opus ovog zanimljivog kreativca, koji se uz arhitekturu bavio i slikarstvom, grafikom, brodogradnjom, dizajniranjem jahti, pa čak i glazbom što je bilo okrunjeno nastupom na Dori.
– Jako smo sretni, ovdje je samo jedan dio bogat opusa mog oca. Osim što je slikao on je bio i brodograditelj pa je dio djela i takve tematike, a pravio je i nacrte za različite tipove brodova i jedrilica za druge samograditelje. Ovdje je izloženo više od stotinu djela –  rekla je na otvorenju izložbe Milica Bravačić.
Kustosica izložbe Vesna Delić Gozze istaknula je kako je Braco Bravačić bio gotovo renesansni mnogostruki talent.
– Ovo je retrospektivna izložba čovjeka koji je bio gotovo renesansni mnogostruki talent. On je pravo dijete Grada, a bio je i brodograditelj pa njegovi brodovi i dan danas plove u dubrovačkom akvatoriju. On pokazuje jedno veliko kulturno naslijeđe, a u njegovom radu može se naći obilježja Picassa, Matissea i Paula Claya. On je u Dubrovniku ostavio niz svojih projekata u urbanizmu i arhitekturi- rekla je Delić Gozze.
Stefan Braco Bravačić rođen je u Dubrovniku 1926. godine, a umro je 2013. godine. Nakon osnovne i srednje škole u Dubrovniku, studira crtanje i akvarel kod profesora Samojlova i Strale te diplomira 1954. godine na Arhitektonskom fakultetu Tehničke velike škole u Beogradu kod profesora Nikole Dobrovića. Nakon uspješnog bavljenja urbanističkim rješenjima s grupom mladih kolega s fakulteta, s kojima osvaja nagrade na natječajima, odlazi za Sarajevo gdje radi kao arhitekt, dizajner namještaja, oprema knjige, izložbe, poslovne prostore. Godine 1959. se vraća u Dubrovnik s obitelji gdje radi kao projektant u Arhitektu, a potom kao slobodni umjetnik i član ULUPUHA-a dizajnira kataloge, prospekte, plakate i bavi se kontinuirano slikarstvom, arhitekturom, brodogradnjom, komponiranjem glazbe. Svoj stvaralački i inovatorski duh posvećuje tih godina grafici, kada sam tiska svoje radove kroz tehniku linoreza, a potom i sitotiskom. Prvu samostalnu izložbu imao je 1964. godine, a od 1981. godine do 1985. studira dopisnu školu za dizajniranje jahti u Stanfordu u SAD-u te diplomira i stječe zvanje ‘Yacht Architect’. Druga samostalna izložba 2002. godine u galeriji Stradun u Dubrovniku predstavlja radove u tehnici tempere, a zatim slijede i samostalne izložbe u istoj galeriji 2006. kada izlaze slike u akrilik jarkim bojama i 2009. godine kada izlaže nove radove nastale u tehnici kolaža. U privatnom vlasništvu, u Europi i Americi nalaze se grafike, ulja i druge slike nastale tijekom dugog i plodnog umjetničkog vijeka ovog autora.
Godine 2010. sudjeluje kao kompozitor i izvođač na hrvatskom izboru za pjesmu Europe plasiravši se u samo finale sa svojom kompozicijom Trio tulipan.
Inače, izložba ostaje otvorena do nedjelje, 25. rujna 2016. godine.

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist