Kultura

FOTO/VIDEO ‘Republika’ osvojila prepunu Slobodu, pogledajte tko je došao vidjeti najnoviju hit seriju!

FOTO/VIDEO 'Republika' osvojila prepunu Slobodu, pogledajte tko je došao vidjeti najnoviju hit seriju!

Uz puno emocija i mnoštvo poznatih lica, večeras je Kino Sloboda bilo mjesto sjećanja, povijesti i jednostavno – oduševljenja. Predstavljena je ‘Republika’, dugo očekivana serija Božidara Domagoja Burića, koja je publiku odvela u mistični, a tako blizak fenomen hrvatske i svjetske povijesti – Dubrovačku Republiku.

– Ovjekovječen u mnogim filmskim i televizijskim projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija Republika nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik – istaknuo je u najavi i večeras ponovio autor Burić, posvećujući ‘Republiku’ braniteljima Dubrovnika u Domovinskom ratu. Uz njega su o nastajanju ovog remek djela govorili direktor HRT-a u čijoj produkciji je nastala Republika, Goran Radman i povjesničar Ivica Prlender.

Serija je podijeljena u šest epizoda u trajanju od pedeset minuta, a svaka od njih donosi važne segmente Republike same – od svakodnevnog života, dubrovačkih betula i kazina, pa do politike, ekonomije i odnosa s drugim državama. Prva, koju je publika večeras imala prilike vidjeti, nazvana je ‘Mali među velikima’ i prati, ukratko, kronologiju od nastanka, ‘prvog kamena’, do ‘sutona’ fizički i geografski male, ali svjetski velike i poznate trgovačke i diplomatske državice.

Scenarist je i redatelj serije je Božidar Domagoj Burić, izvršna producentica Marija Kosor, montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, kostimografkinja Jasna Zvonković, skladatelj Božidar Domagoj Burić, a majstorica maske Snježana Gorup. uz njih radilo je gotovo tisuću ljudi, kojima se redatelj Burić zahvaljuje na pomoći i profesionalnom radu na ovom novom, ali sigurno uskoro svjetski poznatom djelu.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist