Grad

FOTO Prošle su 72 godine od pogubljenja na Daksi

FOTO Prošle su 72 godine od pogubljenja na Daksi

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u utorak je na otoku Daksi pokraj Dubrovnika obilježena 72. obljetnica tragične smrti 53 Dubrovčana, žrtava jugokomunističkog terora koji su na tom otoku 1944. godine pogubljeni bez suđenja.
Predsjednik Udruge Daksa 1944./45. Mato Račević istaknuo je kako vjeruje da je na Daksi zakopano još ljudi, no kako će se radovi na sondiranju nastaviti kad se za to prikupe potrebna sredstva.
– Naša je dužnost obići ih na današnji datum, isto kao što pođemo 1. studenog na grobove najmilijih. Tamo su naši roditelji zajedno s mnoštvom ljudi koje još nismo identificirali – rekao je Račević.
U listopadu 1944. godine, po ulasku partizanskih jedinica u Dubrovnik, uhićeno je više od 300 građana Dubrovnika među njima i neki svećenici. Bez suđenja i mogućnosti obrane na otoku Daksi ubijene su, zasada potvrđene 53 osobe. Desetljećima se o tom zločinu nije smjelo govoriti, a prva komemoracija na Daksi održana je 1990. godine, nakon demokratskih promjena.
Godine 2006. osnovana je ”Udruga Daksa 1944./45.”koja je 2007. godine podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih počinitelja za ratni zločin i zahtjev za ekshumacijom. Za zločin još nitko nije odgovarao. Posmrtni ostaci ekshumirani su 2009. godine, a DNA analizom utvrđen je identitet 18 osoba, a za 26 osoba, na temelju podataka i dokumenata sa sigurnošću se može reći da su ubijeni na Daksi. Posmrtni ostaci većine stradalnika dostojanstveno su pokopani na Daksi godine 2010. u zajedničku grobnicu podno spomen-obilježja.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist