Kultura

FOTO Premijerno izvedena Držićeva ‘Novela od Stanca’

FOTO Premijerno izvedena Držićeva 'Novela od Stanca'

Kazališna družina Kolarin izvela je večeras u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića premijerno svoju izvedbu Držićeve ‘Novele od Stanca’ u režiji Paola Tišljarića.
Sam redatelj nakon premijere istaknuo je kako mu je bilo zadovoljstvo raditi s ‘Kolarinima’.

– Ovo je bio velik izazov jer se radi o klasiku kao što je Držić, o komediji koju mnogi teoretičari nazivaju najsavršenijom renesansnom komedijom koju je Držić napisao. Meni je bila čast raditi s ovom grupom i nadam se da je to publika vidjela – rekao je Tišljarić.

Na najavnoj konferenciji za novinare početkom tjedna, Nikša Matić, ravnatelj Doma Marin Držića rekao je kako je inicijativa za ovu predstavom krenula još prošle godine.

– Sve je krenulo u svibnju prošle godine kada je Dom Marina Držića, pripremajući se za obljetničku godinu, odnosno 450 godina od smrti Držića, uputio javni poziv ustanovama u kulturi i cijelom civilnom sektoru, udrugama da se pridruže i naprave neku aktivnost za obljetnicu – istaknuo je on te dodao kako je pristiglo je preko 30 programa, a usvojeno ih je sedam, među kojima je i program ‘Kazališne družine Kolarin’ s izvedbom ‘Novele od Stanca’.

Režiju, scenografiju i izbor glazbe potpisuje Paolo Tišljarić, kostime Tea Bašić, savjetnica za jezik je Ivana Lovrić Jović, dizajn vizualnih materijala radio je Davorin Erceg, a maskar je Petar Puljić. Vlaha igra Darija Mikulandra Žanetić, Miha Tajana Martić. Dživo Pešica je Jelica Čučević, Stanac pak Ante Tonći Đurković. Koza je Aida Machiedo, a vile Barbara Lončarić Lučić, Marija Hrtica, Marinka Metković te Jelena Maržić.

Inače, komedija Novela od Stanca je jedino u potpunosti očuvano Držićevo djelo koje se bavi temom prolaznosti života i želje za povratkom u mladost.

Reprizna izvedba na programu je u petak u 20 i 30.

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist