Kultura

FOTO Predstavljena prva zbirka pjesama Marije Matana Bazdan

FOTO Predstavljena prva zbirka pjesama Marije Matana Bazdan

Predivna atmosfera vladala je večeras u Art Radionici Lazareti gdje je predstavljena zbirka pjesama ‘S treće je strane ležala tišina’ Marije Matana Bazdan.

Prva je ovo zbirka pjesama Marije Matan Bazdan objavljena u izdanju Društva dubrovačkih pisaca. Njenu prvu zbirku uredila je i priredila Mariela Marković, dok ju je tehnički i likovno opremila Nora Mojaš. Inače, svoje je pjesme Matana Bazdan već objavljivala u godišnjaku Literat, kao i u Literat mali.

Od samog je početka predsjednik Društva dubrovačkih pisaca Boris Njavro s punim povjerenjem podupirao ‘rađanje’ ove zbirke pjesama te isto tako istaknuo kako je ovo već 56. knjiga u osam godina.

– U Dubrovniku se stvara jedan novi književni krug. Imamo predivan ženski književni poetski klub. Zaista sam sretan zbog toga jer su izvanredne – rekao je Njavro.

Autorica zbirke pjesama istaknula je kako je poeziju počela pisati intenzivnije u srednjoj školi.

– Veliki utjecaj na moje srednjoškolsko pisanje imale su Irena Brkljan i Vesna Parun. Od 2003. godine krenula je ta Internet faza, a tako i Internet faza pjesništva i književnosti gdje su ljudi na blogovima zapisivali svoje pjesme. Tako sam krenula i ja, počela sam pisati pjesme na svom blogu, a komentari su bili izrazito bili pozitivni. Tada je nastala većina mojih pjesama – rekla je Matana Bazdan te naglasila kako bi možda neke pjesme i zamijenila.

– Ali s godinama sazriješ, i prihvatiš sve što si napisao kao dio jednog razdoblja u kojem si djelovao. U poetskom, ali i životnom smislu – kazala je Matana Bazdan kako razumije kako se možda svima neće svidjeti njena poezija, ali to ne shvaća na nekoj osobnoj razini.

– Poezija kao i sve u životu, nekome nešto odgovara – nekome ne. Tako i moja poezija, možda se neće svakome svidjeti. Razumijem ako je nekome to apsurdno i nije nešto posebno doživio čitajući moje pjesme – istaknula je autorica.

Matana Bazdan u svojim pjesmama nema interpunkcijske znakove. Razlog tomu je taj da se stihovi prelijevaju jedan iz drugoga. Želi ostaviti, kako kaže, dojam trosmislenosti dodavši kako kaže ‘onaj tko to bude čitao, o njegovom ritmu čitanja ovisi kako će doživjeti pjesmu’. Isto tako niti jedna njezina pjesma ne sadržava naslov. A glavni razlog tomu je što Matana Bazdan voli – neodređenost. Na samom kraju zbirke nalazi se glazbena biografija koja predstavlja one pjesme koje je slušala stvarajući poeziju.

Nakon predstavljanja zbirke posjetitelji su se okupili oko autorice kako bi dobili potpisani primjerak zbirke pjesama.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist