Kultura

FOTO Predstavljena knjiga ‘Svjedoci Mnemozine’ Jelene Obradović Mojaš

FOTO Predstavljena knjiga 'Svjedoci Mnemozine' Jelene Obradović Mojaš

Knjiga ‘Svjedoci Mnemozine – Plavi razgovori o Igrama i Gradu’ autorice Jelene Obradović Mojaš, koja donosi četrdesetak radijskih razgovora s umjetnicima koji su obilježili povijest Dubrovačkih ljetnih igara u tjednoj emisiji iz kulture Hrvatskog radija Radio Dubrovnika ‘Plavi razgovori’, predstavljena je u subotu navečer u Festivalskog palači Dubrovačkih ljetnih igara.

-Na ideju o knjizi došla sam kad je Radio Dubrovnik selio iz Vile Glavić u novi prostor HRT Centra. Vidjela sam da imam jako puno sačuvanih studijskih traka iz analognog doba, a kad sam ih razvrstala i preslušala shvatila sam da imam trake s Izetom Hajdarhodžićem, Nadom Subotić, ljudima kojih nažalost više nisu s nama, a vrlo su bitni za identitetsko tkivo te građenje i povijest Igara. Htjela sam sve to pretočiti u štivo te time preoteti zaboravu, pogotovo jednom radiju koji je medij trenutka. U digitalno doba sve se može dobiti ‘na zahtjev’, ali ovo je mali pokušaj arhiviranja nečeg što u protočnosti ubrzanog vremena prolazi – izjavila je tom prilikom autorica knjige, ujedno i autorica radijske emisije ‘Plavi razgovori’ koja se na Radio Dubrovniku emitira neprekidno od 1992., godine, Jelena Obradović Mojaš.

-Ako su se razgovori pitko slušali, očekujem da bi se mogli pitko i čitati. Knjiga je dokumentaristička jer se pokazalo da ljudi koji su mi gostovali u emisiji, a samo sam prebrala one koji se tiču Igara, u isto vrijeme dok pričaju o Igrama i predstavama govore o Gradu koji je mijenjao svoju fizionomiju. U knjizi se, na primjer, saznaje kuriozum da je poziv glumcima na otvaranju festivala ‘Neka uđu’ smislio prvi direktor Igara Mato Baković. Knjiga je dokument jednog vremena i grada koji nestaje, koji se mijenja, a čija mijena ne prestaje. Utoliko ti razgovori i u ovoj formi prepoznaju svoj smisao – objasnila je autorica knjige i emisije.

-Emisija i dalje postoji, a kroz godine mijenjala termine. Bila je u večernjem pa jutarnjem pa popodnevnom programu, i izvan i u shemi. Puno je tu godina, ali valjda će trajati još. Od početka trećeg tisućljeća ima ustaljeni termin nedjeljom ujutro – kazala je Obradović Mojaš.

Dodala je kako je za sam naziv emisije zaslužan Davor Mojaš.
-On ga je objasnio riječima kako su plavo nebo i plavo more prostor ambijenta koji jesmo i koji nas gradi. Dakle, riječ je o bezgraničnom prostoru širokih tematskih obzorja, bez međa. Tako se na kraju i pokazalo, jer su kroz godine gosti emisije bili zanimljivi gosti grada, koji su negdje obilježili taj svoj boravak u gradu – rekla je Jelena Obradović Mojaš.

Jelena Obradović Mojaš diplomirala je na Pravnom fakultetu u Zagrebu i doktorirala na Poslijediplomskom doktorskom studiju Povijest stanovništva Sveučilišta u Zagrebu. Objavljuje publicističke i znanstvene radove s područja kulturne antropologije i povijesti svakodnevice. Autorica je znanstvene monografije „Kolenda u Dubrovniku – tradicija kolendavanja od XIII do XXI stoljeća“, objavljene u izdanju Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Znanstvena je suradnica na studiju Povijesti Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku.

Od 1989. godine radi u Informativnom programu Hrvatskog radija, istodobno za programe nacionalnih mreža prati kulturu i znanost. Urednica je tjednih emisija, komentatorica izravnih prijenosa, autorica brojnih baštinskih dokumentarnih zapisa i emisija u Dramskom programu Hrvatskoga radija.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist