Županija

FOTO Potpisan ugovora za izgradnju 476 milijuna kuna vrijednog putničkog terminala

FOTO Potpisan ugovora za izgradnju 476 milijuna kuna vrijednog putničkog terminala

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić i direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić potpisali su u petak u Konavlima Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu nešto većem od milijardu i 114 milijuna kuna za realizaciju Projekta obnove i razvoja zračne luke Dubrovnik 2020.
Riječ je o bespovratnim sredstvima Europske unije, a Vlada je još u travnju ove godine donijela odluku o financiranju 220 milijuna eura vrijednog projekta dubrovačke Zračne luke Dubrovnik, koji prema odluci Europske komisije iz javnih sredstava može biti sufinanciran sa 145 milijuna eura, odnosno preračunato nešto više od milijardu i 114 milijuna kuna za koje je danas potpisan ugovor. Preostalih 75 milijuna eura mora osigurati sama Zračna luka, a to će se realizirati iz vlastitih sredstava i u okviru investicijskog plana Europske komisije, poznatijeg kao ”Junckerov plan”.
Odmah nakon potpisivanja ovog ugovora, direktor Zračne luke Roko Tolić je s direktorom tvrtke KFK Tehnika i predstavnikom konzorcija KFK Tehnika – Kamgrad, Emilom Krajcarekom potpisao i 476 milijuna kuna vrijedan ugovor za izgradnju pristanišne zgrade ”C’ koja po ugovoru mora biti završena do jeseni sljedeće godine.
Direktor Zračne luke Dubrovnik Roko Tolić ovom prilikom je istaknuo kako put do trenutka potpisivanja nije bio lagan, ali kako se sav njihov trud isplatio.
”Ovo je početak jedne nove ere u investicijskom smislu, a dugoročno rješeva probleme Zračne luke Dubrovnik kako bi bila čvrst oslonac dubrovačkog turizma”, rekao je Tolić.
Ministar Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako se dubrovačka zračna luka financira iz dvije faze, Operativni plan 2007. do 2013., odakle dolazi 476 milijuna kuna, te kako će se ostatak investicije od 220 milijuna eura financirati iz Plana 2014. do 2020. Naglasio je i kako su sredstva u cijelosti osigurana bez Vladinih jamstava.
”Ukupna investicija vjerojatno će biti sufinancirana s iznosom većim od 73 posto, a ostatak će ići iz Junckerovog fonda. To je novac Europske investicijske banke gdje nisu potrebne državne garancije što znači kako je ovaj projekt financijski zatvoren”, rekao je Hajdaš Dončić te istaknuo kako je dubrovačka zračna luka vjerojatno jedna od zadnjih u EU koja će se financirati u sljedećem programskom razdoblju.
Ministar je ovom prilikom rekao i kako će brza cesta od granice s Crnom gorom do dubrovačke luke Gruž biti prijavljena na EU fondove, te kako će se uz potporu resornog Ministarstva izraditi ”Master plan” prometnog modela za cijelu Dubrovačko-neretvansku županiju.
Također, ministar je istaknuo kako se za 20-ak dana očekuje završetak studije izvodljivosti za Pelješki most, te kako se na jugu Hrvatske u sljedećih nekoliko godina očekuje 600 milijuna eura investicija.
Načelnik općine Konavle Luka Korda na svečanosti potpisivanja izrazio je nadu da će najjužnija zračna luka i nakon ulaganja ostati hrvatska.
”Nadam se da će ovo ostati hrvatsko, a ne ići u koncesiju ili bilo kome drugo jer imamo velikih iskustava s hotelima, a tko god je dolazio sa strane otpuštao je naše ljude, a dovodio svoje”, rekao je Korda.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist