Grad

FOTO Položeni vijenci za Ernesta Katića

FOTO Položeni vijenci za Ernesta Katića

Danas se navršava 60. godina od smrti književnika Ernesta Katića mlađeg.

Tim povodom vijence na njegov grob na gradskom groblju Svetog Križa na Boninovu položili su predstavnici Kazališta Marina Držića, čiji je bio dugogodišnji pravni savjetnik u razdoblju između dva svjetska rata, kao i dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, čiji je Katić bio osnivač i od 1937. godine prvi predsjednik.

Čovjek svestranih interesa, pravnik, književnik, publicist, kolekcionar, dr. Ernest Katić mlađi rođen je u Dubrovniku 1883. godine, a nakon završenoga studija prava radio je na dalmatinskom Namjesništvu u Zadru. Nakon Prvoga svjetskoga rata vraća se u rodni grad gdje je kao odvjetnik radio sve do smrti 1955. godine.

Književnošću se počeo baviti vrlo rano, a prvi je veliki uspjeh doživio 1914. godine uprizorenjem drame “Jakobinka” koje je izvelo Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu. Većina je njegovih ostalih dramskih djela izvedena u dubrovačkom kazalištu. Iako je u povijesti hrvatske književnosti upamćen prvenstveno kao dramski pisac, Katićev je književni opus raznorodan i sastoji se od poezije, novela, pripovjetki, eseja i novinskih članaka, a često je objavljivao pod pseudonimom “Lukša s Orsana.” Nakon smrti Katićevo je djelo postupno palo u zaborav te je upravo dubrovačko Kazalište Marina Držića potaklo njegovo ponovno otkrivanje i dostojno vrednovanje postavivši 2010. godine njegove jednočinke “Imbarak” i “Ljubav na Prijekome.” Glavna mu je inspiracija Dubrovnik i njegova povijest i svako njegovo djelo hvalospjev je Dubrovniku i dubrovačkoj tradiciji.

Katić je bio aktivan član tadašnjeg dubrovačkog javnog života i poticatelj brojnih akcija u Dubrovniku. Bio je član Uresnog povjeresnstva Grada Dubrovnika, član Društva “DUB” i član PEN-kluba; bio je i dugogodišnji crkovinar crkve Sv. Vlaha u Dubrovniku te promicatelj svečeva kulta. Kao član PEN-a bio je jedan od suorganizatora povijesnog 10. kongresa PEN-a koji je među prvima u svijetu javno osudio nacistički totalitarizam. Katićeva se vrijedna rukopisna ostavština čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku u koji je dospjela poklonom njegovih nasljednika.

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist