Kultura

FOTO Pogledajte svijet dva velikana – Vlada Marteka i Milisava Vesovića

FOTO Pogledajte svijet dva velikana - Vlada Marteka i Milisava Vesovića

U petak, 24. lipnja dubrovačkoj publici u jednoj su se večeri predstavila čak dva velika umjetnička imena. Izložba ‘Sjeti se života pjesnika’, likovnog umjetnika i pisca Vlada Marteka otvorena je u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, dok je izložba ‘Pogled iza’ umjetničkog fotografa Milisava Vesovića otvorena u Atelijeru Pulitika.

Izložbi ‘Sjeti se života’ povod je promocija istoimene mape Vlada Marteka, kao homagge Borisu Demuru.

-Grafička mapa Sjeti se života: hommage Borisu Demuru autora Vlade Marteka sjećanje je na prijatelja, umjetnika i umjetnost koja im je obojici bila bitna. Tako je grafičkom mapom ispričana priča o životu i prijateljstvu te umjetnosti o kojoj su obojica slično razmišljala – rekla je autorica izložbe Mikica Maštrović

Nakon otvaranja te izložbe svi uzvanici premjestili su se u atelje Pulitika na otvaranje izložbe ‘Pogled iza’ umjetničkog fotografa Milisava Vesovića.

Na izložbi fotografija ‘Pogled iza’, fotografa Milisava Vesovića široj javnosti poznatog po radovima kao što su primjerice omot albuma Filigranski pločnici grupe Azra, performans Tomislava Gotovca: Ležanje gol na asfaltu, potom po kultnoj fotografiji Tito u Zagrebu iz 1976., bit će prikazani neki od Vesovićevih najboljih radova.

-Analitičar po pristupu objektu snimanja, Vesović rijetkom sposobnošću kreativca sintetizira viđeno u fotografsku sliku zgusnute semantike. Bez obzira na motiv – studiju portreta, ljudski akt ili prizor sa ulice, Vesovićev potpis uvijek je prepoznatljiv, nikada nametljiv, ‘fina diverzija’ rasnoga, nikada glasnoga autora čiji je fotoaparat sredstvo za bilježenje poetike opore i suhe, onako kako bi to, da se bavio fotografijom, svjetlom ispjevavao veliki Ezra Pound – istaknula je autorica izložbe Vesna Delić Gozze

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 31. srpnja 2016. godine.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist