DuList IN

FOTO Pogledajte prve scene serije ‘Republika’

FOTO Pogledajte prve scene serije 'Republika'

U petak 5. veljače u kinu Sloboda u 20.30 održat će se premijera dugoočekivane dokumentarne serije Hrvatske radiotelevizije – Republika. Autor Božidar Domagoj Burić kroz seriju nas vodi u povijest jednoga od najvećih fenomena hrvatske i svjetske povijesti – Dubrovačke Republike.

– Ovjekovječen u mnogim filmskim i televizijskim projektima Dubrovnik je oduvijek bio jedinstvena filmska kulisa. Serija Republika nudi nešto novo: u njoj je Dubrovnik tema i glavni lik – kaže autor serije. Serija je podijeljena u šest epizoda u trajanju od pedeset minuta.

Prva epizoda, pod naslovom Mali među velikima, donosi pregled dubrovačke povijesti od sredine 14. stoljeća, kad se Dubrovnik oslobađa mletačke prevlasti i počinje živjeti kao neovisan grad-država te ubrzo dobiva odrednicu „republika“, do početka 19. stoljeća, kad u europskim previranjima izazvanima Francuskom revolucijom i napoleonskim ratovima Dubrovačka Republika prestaje postojati kao međunarodni subjekt.

Druga epizoda bavi se nekim segmentima svakodnevnoga života Grada i Republike poput medicine, obitelji, stanovanja i ljetnikovaca. Gledatelji će moći zaviriti i u dubrovačke kasnosrednjovjekovne krčme. Služeći se uglavnom podacima iz kaznenih spisa Dubrovačke Republike, upoznat ćemo neke vrlo živopisne likove i njihove probleme s alkoholom te ujedno čak zaviriti u bordele iz 17. stoljeća. Saznat ćemo sve i o apokaliptičnome jutru 6. travnja 1667., kad je razorni potres gotovo potpuno uništio Grad.
Treća epizoda pokazuje očaravajući svijet odnosa s okolnim svijetom, s posebnim naglaskom na glasovitu dubrovačku diplomaciju, ali i na manje poznatu činjenicu da je Dubrovnik bio jednim od najvažnijih europskih obavještajnih čvorišta u 16. i 17. stoljeću. Upoznat ćemo, stoga, najpoznatije dubrovačke „špijune“ i njihovo djelovanje. Saznat ćemo tko je bio čiji „igrač“ u Dubrovniku sredinom 16. stoljeća. Vidjet ćemo i dosad nikad pokazanu šifriranu obavještajnu prepisku dubrovačkoga patricija Marina Zamanje s Karlom V., carem Svetoga Rimskog Carstva te velikim zaštitnikom i prijateljem Dubrovnika.
Četvrta epizoda, pod naslovom Sustav, pokazat će jednostavnost i učinkovitost unutarnjega ustrojstva dubrovačke države. Stari su Dubrovčani već prije više od pola tisućljeća znali – i to dosljedno provodili – da je opći interes iznad osobnoga, da se sloboda ne prodaje ni za sva blaga na svijetu te shvatili sve opasnosti kulta ličnosti. U ovoj ćemo epizodi upoznati jedinstvene mehanizme koji su se stoljećima stvarali i usavršavali kako bi se očuvali sloboda i napredak.

Na seriji Republika radilo je gotovo tisuću marljivih ljudi

Peta epizoda pokazuje kratke životopise petorice znamenitih Dubrovčana. Vidjet ćemo genijalnoga Ruđera Boškovića kako spašava kupolu crkve svetoga Petra u Rimu od propadanja. Vidjet ćemo premijerne izvedbe djela buntovnoga barda hrvatske književnosti Marina Držića. Gledat ćemo matematičkoga virtuoza Marina Getaldića kako se dopisuje sa slavnim Galileom. Serija će uprizoriti glasovite glazbene večeri melankoličnoga skladatelja i diplomata Luke Sorkočevića te upoznati životni put i sjajnu karijeru jednoga od najvažnijih ekonomista svih vremena, oca dvostavnoga knjigovodstva, Dubrovčanina Benedikta Kotrulja.

U šestoj epizodi upoznat ćemo sve najvažnije dubrovačke građevine i pokazati nemjerljivo bogatstvo materijalne ostavštine Dubrovnika. Malo je mjesta na svijetu koji na tako malome prostoru imaju toliko važnih spomenika.
– Na seriji Republika radilo je gotovo tisuću marljivih ljudi, sašivene su stotine prekrasnih kostima, kombinacijom su scenske gradnje i najmodernije računalne tehnologije izgrađene stotine povijesnih interijera i eksterijera, uprizorene drevne bitke, a sve u jednome cilju: ponuditi hrvatskim i stranim gledateljima vrijedno obrazovno i umjetničko štivo kako bi na najbolji mogući način upoznali povijest ovoga dragulja hrvatske i svjetske povijesti – tvrdi Božidar Domagoj Burić.

Scenarist je i redatelj serije Božidar Domagoj Burić, izvršna producentica Marija Kosor, montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, kostimografkinja Jasna Zvonković, skladatelj Božidar Domagoj Burić, a majstorica maske Snježana Gorup.

Pročitajte još

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

[FOTOGALERIJA] Sunčana nedjelja idealna za đir Gradom!

Dulist