Kultura

FOTO ‘Pjerin’ treći premijerni ovosezonski naslov Kazališta Marina Držića

FOTO 'Pjerin' treći premijerni ovosezonski naslov Kazališta Marina Držića

‘Pjerin’ je bilo iznimno teško raditi jer je tekst sačuvan na svega deset stranica nepotpunih situacija i misli. U jednom trenutku smo toliko izanalizirali tekst da smo mogli nadopisati situacije iz drugih Držićevih komada – istaknuo je u ponedjeljak na konferenciji za medije Ozren Prohić, redatelj predstave ‘Pjerin’, trećeg ovosezonskog premijernog naslova u Kazalištu Marina Držića, koji će biti izveden u petak 15. prosinca.

-Iz improvizacija smo rekonstruirali događaje, sa svim Držićevim kritičkim promišljanjem koje je i danas nažalost aktualno. Htjeli smo vidjeti što je taj Držićev svijet danas i koje su naše granice – rekao je Prohić, nazvavši predstavom više melodramom nego ‘blizanačkom komedijom’.
-Mislim da smo uspjeli napraviti specifičan kazališni svijet, jer smo ‘nanjušili’ i Držića i njegovu sjetnost – dodao je Prohić.

-‘Pjerinom’ KMD zaokružuje ovogodišnje obilježavanje 450 godina smrti Marina Držića, koje je počelo ‘Skupom’. Pjerin’ je imao čudnu sudbinu jer je ostao u fragmentima fragemanata. Nadamo se da će možda jednog dana ‘izroniti’ iz nekog arhiva ili šufita. Prohić se dugo bavi Držićem. Prije četrnaest godina u KMD-u je rekonstruiran ‘Pomet’ u punom tekstualnom smislu, a za ‘Pjerin’ smo radili scensku rekonstrukciju – rekao je ravnatelj Kazališta Marina Držića Ante Vlahinić.

-U ‘Pjerinu’ je najeskplicitnija podvojenost, budući da je riječ o dva brata blizanca, premda nitko ne garantira da to zaista i jesu dvije osobe. Ta dvostruka slika Dubrovnika je uvijek prisutna, tako i u Držićevo doba. Grad je živio dobro i mirno, a imao je svoj donji sloj u kojem je Držiću vječno visio mač nad glavom. I mi danas živimo dvostruku sliku Dubrovnika, kao kulturne i turističke destinacije uvijek u rangu s najvećim svjetskim gradovima, a s druge strane mi koji živimo u gradu dobro znamo sve probleme grada – objasnio je Vlahinić.
-To je svakako drukčije čitani Držić, premda je on uvijek isti – dodao je Vlahinić te posebno zahvalio tehnici Kazališta, ali i HGSS-u te gradskom poduzeću Čistoća.

-‘Točkice’ u krnjem tekstu rastvorio je segment Dalmacije zimi, odnosno drugog identiteta Dalmacije. Slika vezanih stolica ispred kafića koje raznese bura je jedna od ljepših u Dalmaciji. Takav melankoničan osjećaj donosi i predstava – izjavio je dramaturg predstave Ivan Penović.

-Rad na predstavi bio je težak, kopajući i vrlo intrigantan. Jako sam sretna što sam imala priliku raditi Držića tako da, u dogovoru s autorskim timom, sama pišem svog Držića, što mi je blagoslov – istaknula je glumica Srđana Šimunović, dok je njena kolegica Mirej Stanić dodala.
-Redatelj Prohić odlučio se na najteži mogući način postaviti predstavu ‘Pjerin’ na scenu. Način je neobičan i prilično zahtjevan za glumiti. Svi su trebali naći zajednički jezik u slaganju ‘točkica’ u tekstu – rekla je Stanić.

-Odrađen je dobar posao – istaknula je scenografkinja predstave Dubravka Lošić, autorica glazbe Paola Dražić-Zekić svoj udio u radu na predstavi nazvala je ‘intrigantnim i izazovnim zadatkom’, kostimografkinja Irena Sušac izjavila je kako je poseban izazov bio posložiti svijet koji može postojati i u Dubrovniku, ali i općenito u kazalištu, dok je Zrinka Lukčec-Kiko (scenski pokret) istaknula zahvalnost na novoj suradnji s redateljem.

Glumački ansambl predstave ‘Pjerin’ čine Zdeslav Čotić, Nina Hladilo, Edi Jertec, Nika Lasić, Boris Matić, Romano Nikolić, Hrvoje Sebastijan, Mirej Stanić, Srđana Šimunović, Glorija Šoletić, Branimir Vidić i Izmira Brautović, dok su u autorskom timu, uz redatelja Ozrena Prohića, dramaturg Ivan Penović te Dubravka Lošić (scenografija), Irena Sušac (kostimografija), Paola Dražić-Zekić (glazba) i Zrinka Lukčec-Kiko (scenski pokret).

Premijera predstave održat će se u petak 15. prosinca u 20 sati, a reprizne izvedbe su zakazane za 16., odnosno 22. i 23. prosinca 2017. godine u 20 sati.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist