Kultura

FOTO ‘Pietrovi maskeroni su poput lica žena koje pozivaju na poljubac’

FOTO 'Pietrovi maskeroni su poput lica žena koje pozivaju na poljubac'

U prostorijama Društva prijatelja dubrovačke starine u petak navečer održano je otvorenje  samostalne tematske izložbe dubrovačkog akademskog slikara Pietra Bobana pod nazivom  ‘Maskeroni s Onofrijeve fontane’, ‘Maskeroni – Usne – Senzualnost – Izvor’.

– Drago mi je što treći put surađujem s Pietrom. Ova izložba je iznenađenje za svih nas. Radi se o maskeronima kojih ima šesnaest i nalaze se na Onofrijevoj fontani, a Pietro ih je nacrtao dvanaest. Vidio sam te maskerone poput lica žena, djevojaka koje pozivaju na poljubac i ispijanje vode… Te maskerone s fontane i Marin Držić 1550. spominje u Noveli od Stanca. To je simbol Dubrovnika odnosno fontana je simbol izvora života. Pietro je na jedan osebujan način i tehnikom, koja dosad meni barem nije poznata, na pleksiglasu upotrebom akrilnih boja izradio svoje viđenje maskerona koji nisu ustvari maskeroni već lica i likovi nama bliski. Možda će se netko i prepoznati – rekao je autor izložbe Andrija Seifried.

Maskeroni Onofrijeve fontane pored kojih gotovo svakodnevno prolazimo, kadar je tako svima dobro znan, ali on je rijetko izazov umjetnicima, osim fotografima da bi ga se pretočilo u likovni ‘doživljaj’, među ostalim je napisao Seifried u tekstu kataloga.

Usne – taj simbol senzualnosti i erotike za kojim su posezali brojni umjetnici ovdje su polazišna točka i ideja vodilja Pietra Bobana. Uprqavo ta senzualnost za kojom postiže Pietro Boban otvara mnoga pitanja – nas same dovodi u prespitivianje nečeg čega do sada nismo niti bili svjesni, možda smo samo podsvjesno o tome razmišljali, istaknuo je Siefried.

Biografija:
Pietro Boban rođen je 7. travnja 1991. godine u Dubrovniku. Od malih nogu pokazuje interes za umjetnost te upisuje Umjetničku školu Luke Sorkočevića Dubrovnik, smjer slikarski dizajner. Prve poduke dobiva od akademskih slikara Lukše Peka i Josipa Trostmanna. Izlaže na više skupnih izložbi tijekom srednjoškolskog obrazovanja. Sudjeluje na skupnoj izložbi ‘Orlandovi europski putovi’ u istoimenom projektu Europskog doma Dubrovnik. Zastupa svoju školu na 11. državnom natjecanju – izložbi učenika srednjih škola koji se obrazuju u području likovnih i primijenjenih umjetnosti i dizajna.

Prvu samostalnu izložbu ‘Aktovi’, koju organizira poznati dubrovački kolekcionar i likovnjak Andrija Seifried, ima u Dubrovniku 2010. godine. Od tada, Boban ostaje odan istraživanju ljudskog tijela kroz aktove.
godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti (ALU) Sveučilište u Zagrebu – smjer slikarstvo.
Za vrijeme studija uz slikarstvo intezivno se bavi scenografijom i scenskim slikanjem pod mentorstvom prof. art. Zlatka Klauzarića-Atača. Scenografsko obrazovanje nastavlja pod mentorstvom docentice Tanje Lacko.
Tijekom studija radi na brojnim projektima i izlaže na skupnim izložbama te je jedan od organizatora studentske umjetničke inicijative ‘ArtiParti’. Izvođač je ili suizvođač – asistent na brojnim scenografskim riješenjima i projektima.

Dobitnik je Posebne Rektorove nagrade 2014. za koordinatora scenografije i scenskog slikanja u zajedničkom projektu umjetničkih akademija za operu Orfej i Euridika C. W. Gluck-a te Posebne Rektorove nagrade 2015. za likovno rješenje projekta ‘147 sekundi za Keniju’. Kao scenograf dio je tima u projektu FRKA, koji je nagrađen Rektorovom nagradom 2015. godine.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist