Grad

FOTO Ovako izgleda Velika Onofrijeva fontana – iznutra!

Velika Onofrijeva fontana obnova

Velika Onofrijeva fontana, spomenik dovršetka izgradnje dubrovačkog vodovoda konačno će dobiti obnovu koju zaslužuje. Naime, kako su već ranije najavili iz Društva prijatelja dubrovačkih starina, uskoro se kreće u izradu projektne dokumentacije nakon čega bi trebali početi i radovi.

– Sve skupa je jako dotrajalo. Nama su najvažniji maskeroni i kamena plastika izvana jer uz popravak i modernizaciju instalacija za vodu i struju nama je glavni akcent na njima, naravno uz statička učvršćenja. Većina maskerona je polomljena, i ružno ih je vidjeti, moramo vidjeti na koji način će se pristupiti njihovoj obnovi – rekao je za DuList Tajnik DPDS-a Niko Kapetanić
Pogled iznutra

No dok se konačna odluka o obnovi tek ima donijeti, DuList je odlučio pristupiti fontani iz jednog drugog kuta, onog unutarnjeg. Naime, dok je njezina vanjština vjerojatno na milijunima fotografija diljem svijeta, ne postoji javno objavljena fotografija njezine unutrašnjosti. Barem ne u novijoj prošlosti. Nužnost obnove jasna je već na sami vizualni pregled. Vrijeme je itekako uzelo svoj danak, ‘odnijelo’ fuge, a ostavilo ruzinu, travu i lišajeve.

Kapetanić: Nećemo riskirati
– To je prevažan spomenik da bi išta riskirali. Prihvatili smo ponudu tvrtke Lokošek s kojom smo i ranije surađivali i imamo povjerenja u njihovu procjenu. Cjelokupni projekt se sastoji od arhitektonskog snimka postojećeg stanja, projekta konstrukcije, projekta vodovoda i odvodnje, projekta elektroinstalacija i elaborata restauratoskih radova na kamenoj plastici. Nakon toga ide odabir izvođača po pojedinom području. Naravno prije svega Konzervatori moraju dati suglasnost – istaknuo je Kapetanić te dodao kako ‘DPDS ne upravlja fontanama već besplatno za Grad obavljaju taj stručni dio popravaka’.

– Na vrhu su postojali i određeni kameni ukrasi i moramo vidjeti hoćemo li vratiti te elemente ili ne, ali to ćemo raditi u dogovoru s Konzervatorima. Kupola je nekada bila puno veća i raskošnija, a ova postojeća je bila oštećena i u ratu. Nakon rata smo je popravili, odnosno tada se radilo ‘krpanje’ rupe – istaknuo je tajnik DPDS-a te dodao kako se ‘neće se ići u vraćanje originalne kupole jer ne postoje njezini nacrti’.

– To su sve faze iz prošlosti – istaknuo je Kapetanić koji nam je na naš upit o eventualnoj cijeni i vremenskim rokovima odgovorio kako se ‘ne usuđuje još govoriti o konkretnim brojkama’.
– Teško je reći koliko će koštati radovi, sve ovisi o projektantu i Konzervatorima. Također ne možemo još procijeniti ni koliko će trajati obnova.

Obnova Male fontane je trajala nekoliko godina, a ova bi mogla biti znatno kraća ako se ne ide u komplicirane zahvate, ali ako se ide ja procjenjujem da će trajati od godinu do dvije dana. Ali ponavljam, zaista mi je teško precizno govoriti o ičemu dok ne vidimo projekt. Što se tiče financija vjerojatno neće biti ispod milijun kuna, a možda i puno više, ali opet bez projekta mogu jedino nagađati – rekao je Kapetanić.
‘Austrija najviše devastirala’

Jedan od detalja koji nas je začudio prilikom pregleda fontane su betonske fasade s unutarnje strane zidova. Pojašnjenje smo zatražili od Kapetanića.

– U prošlosti je bilo raznih zahvata, a najveću devastaciju je napravila Austrija. Kada su istrunuli dovodi za vodu onda je netko tada maljevima vadio bakrene cijevi i polomio okolo kamen. Zato i jest sada cement svukuda okolo. U projektu ćemo uzeti i to u obzir, ali ne možemo biti sigurni je li prije bila kamena površina ili je bilo nešto drugo – zaključio je Kapetanić.

Uništena u potresu
Velika Onofrijeva fontana izgrađena 1438. godine kao simbol izgradnje dubrovačkog vodovoda kojim je Dubrovnik dobio pitku vodu iz 12 kilometara udaljenog izvora Rijeke dubrovačke. poligonalnog oblika sa 16 isklesanih maskerona za izljev vode. Projektirao ju je Onofrio della Cava iz Napulja, zajedno s malom fontanom na drugom kraju grada. Kupola fontane nije uvijek imala oblik koji ima danas. Prva ‘verzija’ bila je puno monumentalnija, no uništena je u velikom potresu 1667. godine i nikada više nije vraćena u prvobitno stanje.

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist