Kultura

FOTO Otvorena izložba slikara Fedora Fischera i Grgura Akrapa

FOTO Otvorena izložba slikara Fedora Fischera i Grgura Akrapa

U četvrtak navečer u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik svečano je otvorena izložba radova dvojice mladih slikara Grgura Akrapa i Fedora Fischera.

– Sama ideja ove izložbe je ujediniti dva autora koji su naizgled, odnosno na površni pogled različiti u svom izričaju – istaknula je ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik Vesna Delić Gozze.

– Fedor Fischer kreće s izuzetnom snagom nanosa boje, a sa svojim pukotinama i energijom koja se valja iz platna u platno sa suzdržanim koloritom stvara jedan svijet koji je najbliži velikom njemačkom suvremenom autoru Gerhardu Richteru. Grgur Akrap na sličan način izaziva dojam, međutim on kreće upravo iz figuracije. On kreće iz onoga što je najbolje u europskom slikarstvu, a to je kad se koristi cijeli romantizirani arsenal simbola, mitova i narodnih predaja. Međutim, to vas ne treba zavarati. Glavna poruka tih platana je usamljenost, tj. osjećaj samoće – rekla je Delić Gozze.

– Oba autora pokazuju ono što slikarstvo jest, a što je u konačnici svaka umjetnost – to je zaokruženi svijet za sebe, vrijedan onoliko koliko autor u njega unosi svoju energiju i talent. Oba autora to dokazuju i pokazuju da su toliko daleko od svakodnevnih trivijalnosti koje nas okružuju – zaključila je Delić Gozze.

Autoru izložbe povjesničaru umjetnosti Feđi Gavriloviću ovo je prvo otvaranje izložbe u Umjetničkoj galeriju Dubrovnik, koju je posebno pohvalio zbog ‘jednog od najljepših interijera u Hrvatskoj’. Gavrilović je naglasio postojanu relevantnost slikarstva kao umjetnosti, čime uvelike doprinose Fedor Fischer i Grgur Akrap.

– Ova je izložba ne samo važna za životopise Fedora Fischera i Grgura Akrapa. Ona je važna i na jednoj drugoj razini – na razini malo veće pobjede za slikarstvo kao umjetnost. Prvo što je važno naglasiti jest da se nalazimo u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik gdje se nalazi jedna od najvećih i najznačajnijih zbirki umjetnina u Hrvatskoj. Drugo je što su dva mlada autora dobila veliku pozornost i veliki prostor, a da još nisu doajeni. To samo indicira da slikarstvo ostaje izuzetno važno i značajno polje likovne umjetnosti, odnosno da suvremena umjetnost još uvijek može doći do izražaja unutar slikarstva i slikarskog jezika. Treća izuzetno važna stvar je što je danas u svijetu sve više površne umjetnosti i života. Danas se umjetnosti prečesto traži narativ i razlog stvaranja, kao da sam čin stvaranja nije dovoljan. U slikama ovih umjetnika vidimo vrlo individualan izraz umjetnosti kojima se bave. Vidimo bavljenje nečim što je u nama samima, što je duboko u nama i što se jedino može izraziti slikarskim jezikom – istaknuo je Gavrilović.

Autori izloženih djela Grgur Akrap i Fedor Fischer su zahvalili svim nazočnima na dolasku i pozvali ih na razgledavanje slika.

Izložba je otvorena do 18. prosinca 2016.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist