Kultura

FOTO Otvorena izložba o “morskoj žabi”

FOTO Otvorena izložba o "morskoj žabi"

U Prirodoslovnom muzeju otvorena je izložba „…glede morske žabe…(Kosić, 1896.)“, prvi dio prirodoslovne didaktičke izložbe u dva dijela „Dermochelys coriacea“.

Autori izložbe su Katarina Ivanišin Kardum, muzejska pedagoginja Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik i dr.sc. Pero Tutman, a autorice likovnog postava Katarina Ivanišin Kardum i Ivana Dražić Selmani.

Brojni suradnici doprinjeli su ostvarenju ove izložbe, realizirane uz financijsku potporu Ministarstva kulture u okviru programa muzejsko-galerijske djelatnosti za 2012. i Grada Dubrovnika.

Muzejski predmet sedmopruga usminjača Dermochelys coriacea (Vandelli, 1761.) vrlo je vrijedna prirodnina Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik. Izložba je osmišljena nadovezujući se na rad dubrovačkog prirodoslovca Balda Kosića koji je u Domorodnom muzeju u Dubrovniku djelovao krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

U dva dijela izložbe  „…glede morske žabe…(Kosić, 1896.)“ i „Zaboravljeni slučaj 1894.“ usporedit će se metode istraživanja iz doba Balda Kosića sa suvremenim istraživačkim metodama.

Izložba ostaje otvorena do 18. listopada 2012. godine.

Potaknut zanimljivim detaljem, dvjema rupama na oklopu „morske žabe“ – sedmopruge usminjače, koju su u Muzej donijela braća Čalak, lađari i ribari iz Budve, Baldo Kosić istražio je i zabilježio način na koji je životinja stradala.

Osim otkrivanja znatiželje i svestranosti Kosića kao znanstvenika istraživača, izloženi rad „Sphargis coriacea Gray u Jadranskome moru“ iz 1895. godine i dodatak tome radu iz 1896. godine lijepo opisuju tadašnje društvene i materijalne prilike.

Animacija  „Put morske žabe do Muzeja“, u sklopu izložbe opisuje doba kad je sedmopruga usminjača pristigla u Domorodni muzej u kronološkom kontekstu još nekih vrijednih predmeta iz toga vremena, kojima se i danas možemo diviti u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik. Autorica animacije je Iva Ivas.

Crteže za animaciju izradili su učenici slikarsko-dizajnerskog smjera Srednje umjetničke škole Luke Sorkočevića, u radionicama koje su tijekom travnja u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik vodile Katarina Ivanišin Kardum i Ivana Dražić Selmani. Glasove za animaciju posudili su učenici Osnovne škole Marina Držića, pod vodstvom profesorice Dube Đančević.

Podna karta „Put morske žabe do Muzeja“ namijenjena je najmlađima – da sami odrade taj proces opisan animacijom.

Pročitajte još

[FOTO] SPOMEN IZLOŽBA Marita Kisić Kamić predstavila umjetnička djela od plastičnih boca

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist

ART RADIONICA LAZARETI Plesna predstava kao reakcija na rat u Ukrajini

Dulist