Kultura

FOTO Otvorena izložba mističnih bića na Lokrumu

FOTO Otvorena izložba mističnih bića na Lokrumu

U subotu popodne na Lokrumu je otvorena izložba skulptura nastala iz Umjetničkog projekta VerdArt.

Umjetnički projekt VerdArt Park zamišljen je kako bi kroz umjetnost osvijestio i inspirirao važnost očuvanja okoliša, iskoristivosti otpadnog i prirodnih materijala i kako bi potaknuo veću odgovornost prema Zemlji te bolji međuodnos čovjeka i prirode.

Instalacije od prirodnog materijala izradili su umjetnici Marco Barbieri, Nikola Faller, i Zoran Tadic te Gaella Gottwald koja nosi i ulogu umjetničkog voditelja i koordinatora, a kroz čiju je prijavu projekt dobio potporu Grada Dubrovnika kroz Program potreba u kulturi.

Lokrum kao lokacija je prepuna prirodnih vrijednosti, ali i legendi i mitova. Zato je savršena za javno izložbeni prostor za ove instalacije, čija je tematika ‘Mistična Bića’.

Realizacija ove projektne ideje definirana je pojmom site-specific, koji predstavlja umjetnički rad determiniran mjestom na kojem je nastao. Dakle, umjetnik u velikoj mjeri uzima u obzir lokaciju na kojoj radi pri osmišljavanju svojega umjetničkog djela, ali i iskorištava (prirodne) materijale koje pronađe na tom mjestu.

Ekologija je davno prestala biti rubna tema i već godinama predstavlja važan dio strategije razvoja modernih zemalja. Ovakav projekt svakako je inspiracija široj populaciji kako bi osvijestila svoju odgovornost, ali i potaknula ljubav prema prirodi.

 

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist