Kultura

FOTO Otvorena izložba ‘Grad po zimi u betuli po mjeri’

FOTO Otvorena izložba 'Grad po zimi u betuli po mjeri'

Zajednička izložba 16 dubrovačkih slikara i sudionika programa ‘Grad po zimi u betuli po mjeri’ otvorena je ovog ponedjeljka u prostorima DPDS-a u Širokoj ulici.

Program, poznatiji kao ‘Jedna betula, jedan umjetnik, jedan rad, jedan dan’ održavala se u omiljenom okupljalištu dubrovačke čeljadi, betuli ‘Fontana’, tijekom prošle zime, od 20. studenog 2015. do 18. ožujka 2016. godine.

– Morali smo nešto malo učiniti u učmalosti grada i nečemu što se u zimskom periodu događa kao navodna kultura s nekakvim kobasicama na Stradunu. Tako smo baš i kontra napravili – ovo nešto što smo napravili. Naravno da naši pokušaji nisu nešto veliki, ali su zato djela koja su umjetnici donijeli zaišta nešto veliko, pravo i istinito. Prema tome, uživajte u njihovim djelima, a mi ćemo nastojati i dalje činiti kontru onome što ne valja u gradu, a dobro ćemo potvrđivati – ovim riječima izložbu je otvorio Tomislav Šuljak ili Dunda Pero iz Fontane.

– Prošle zime tamo smo se okupljali, družili jer tamo se druži sva čeljad koja voli ovaj Grad. Nastala je ideja da otvorimo, slikom Tomislava Šuljka, izložbe na jedan dan. Bilo je 16 izložbi i puno dragih ljudi, poetskih jutara, druženja, sviranja… I sad se to završilo. Da ne bi ‘tek tako’ završilo, objavili smo malu prigodnu katalog knjigu, te otvorili i ovu izložbu ‘Grad po zimi u betuli po mjeri’ u prostorima DPDS-a, koji su nam ustupili prostor i pomogli nas – kazao je Njavro.

– Mislim da je to bila jedna sjajna zamisao, u više smislova. Osnovni smisao su svakako druženja i prikladno mjesto koje je dovoljno jednostavno, dovoljno toplo i ljudsko, za ‘sjest’ – dodao je akademik Luko Paljetak, jedan od sudionika, dodavši među ostalim kako je kafić Fontana postao mjesto u kojem ljudi mogu dodatno pokazati nešto svoje, talent, nešto što ih usrećuje.

Zajedničku izložbu sudionici ovog programa, kao i inicijatori i organizatori svih događanja Tomislav Šuljak, Mišo Baričević i Boris Njavro priredili su uz pomoć DPDS-a, koje je i tiskalo katalog – knjigu.

U ovom programu sudjelovali su sa jednom svojom slikom i izložbom na samo jedan dan u Fontani redom Tomislav Šuljak, Mišo Baričević, Jagoda Lasić, Loren Ligorio, Luko Paljetak, Vedan Grabovac, Dubravka Lošić, Lukša Peko, Tonko Smokvina, Romana Milutin Fabris, Jagoda Jakir, Aster, Luko Capor, Buco Pende, Nikša Nino Dupčić i Joško Škerlj, ukupno 16 slikara, raznih slikarskih stilova i formi. Program je skoro redovno otvarao Tomislav Šuljak, kao Dunda Pero i njegova Kata, Kaća Carević, često su svirali mnogi, a često bi zapjevala i omiljena Meri, a posjetila ga je mnoga znana i malo manje znana, ali draga čeljad Grada.

Lijepi događaj prošao je i u sjećanju na nedavno preminulog Vlaha Barikidžiju, vlasnika i domaćina ovog programa u njegovoj Fontani. Izložba ‘Grad po zimi’ će za sve naše sugrađane biti otvorena do nedjelje, 15. listopada.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist