Grad

FOTO Otvorena 1045. Festa sv. Vlaha!

FOTO Otvorena 1045. Festa sv. Vlaha!

Puštanjem golubica i podizanjem barjaka u čast sv. Vlaha pred Parčevom crkvom danas je otvorena 1045. Festa našeg Parca, zaštitnika Dubrovnika.

Nakon što je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić pročitao Laus, tradicionalni tekst kojim počinje otvaranje, a koji završava usklikom ‘živio sveti Vlaho!’, biskup je pozdravio sve okupljene i uputio nekoliko prigodnih riječi.

Biskup dubrovački Mate Uzinić poručio je kako Festu svetog Vlaha ne mogu ugroziti izvanjske okolnosti jer je ona znak našeg kršćanskog vjerovanja u Boga.

-Festa sv. Vlaha nije samo tradicija i kulturna baština. Ona nije i ne smije biti svedena samo na procesiju, izvijanje barjaka, pucnjavu trombunjera… Niti je, budemo iskreni, ne mogu ugroziti neke izvanjske okolnosti koje nam se mogu svidjeti, a i ne moraju, odnosno koje nam mogu smetati, a i ne moraju. Festa sv. Vlaha je znak našeg katoličkog identiteta i kršćanske vjere u Boga, koji nam se objavio u Isusu iz Nazareta, u kojega je sv. Vlaho vjerovao i kojega je posvjedočio svojim životom i svojom mučeničkom smrću. Naše je slavlje istovremeno i povjerenje, dugo 1045. godina, u moćnu zaštitu našega nebeskoga zaštitnika – parca sv. Vlaha. To povjerenje u sv. Vlaha kao zaštitnika, koje su izgradile brojne prekrasne stranice naše dubrovačke prošlosti, nisu uspjele ugroziti ni one tragične stranice iste te povijesti – rekao je dubrovački biskup te dodao kako danas najveće prijetnje stižu od dvije glavne opasnosti.

-Od različitih opasnosti na koje nas sv. Vlaho upozorava bih izdvojio dvije. Prva je ona koja nam prijeti demografskim izumiranjem. Već sam spominjao da je broj rođenih u našem Dubrovačkom rodilištu prošle godine po prvi put pao ispod tisuću. Naravno, na to se nadovezuje i pitanje našeg starenja jer smo već sada među deset najstarijih nacija na svijetu, a prema prognozama već 2050. godine u Hrvatskoj će jedna trećina stanovnika imati više od 65 godina. Ovom dodajem za našu lokalnu zajednicu upozorenje da se ne znamo odgovorno ponašati s kulturnom baštinom koja nam je predana i koju smo obogaćenu, a ne osiromašenu, pozvani prenijeti idućoj generaciji – rekao je Uzinić koji je pozvao sve i da zaborave privatne i stranačke interese i razmišljaju o javnom interesu.

Rektor Crkve našeg Parca, don Toma Lučić, pročitao je okupljenom puku čestitke i pozdrave za Festu, od pomoraca i svih onih koji Festu žive, a nisu prisutni na njoj. Čestitke i pozdravi stigli su sa svih strana svijeta. Uslijedio je blagoslov darova, a potom su u zrak iz biskupovih ruku poletjele bijele golubice. Jedna je pošla u smjeru Ploča, ali se zaustavila na Sponzi, dok je duga poletjela poviše same Parčeve crkve.

Nakon otvaranja Feste uslijedilo je grličanje u Parčevoj crkvi.

Inače, središnje misno slavlje u petak na blagdan svetog Vlaha predvodit će mons. Egidije Živković, biskup Željeznog u Gradišću.

 

Uskoro donosimo fotogaleriju!

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist