Sport

FOTO Okrugli stol o sportu: Dubrovnik bi trebao imati 3 bazena i objekte pristupačne javnosti!

FOTO Okrugli stol o sportu: Dubrovnik bi trebao imati 3 bazena i objekte pristupačne javnosti!

U nizu okruglih stolova koje je ususret izborima organizirala Hrvatska demokratska zajednica, u Saloči od zrcala Narodne knjižnice večeras je održan i onaj posvećen sportskoj infrastrukturi.

Potpredsjednik dubrovačkog HDZ-a Marko Potrebica najavio je kako će se HDZ strateški postaviti prema problematici sportske infrastrukture.

– Po pitanju sporta strateški ćemo se postaviti. Napravili smo listu prioriteta, kao što je izgradnja sportske dvorane u Gospinom polju. Vidjet ćemo je li bolja opcija izgradnja nove dvorane s 800 mjesta ili rekonstrukcije postojeće. Kroz četiri godine uložit ćemo 100 milijuna kuna, očekuje nas i raspisivanje natječaja za Goškovo igralište- rekao je uvodno Potrebica.

Profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, Zrinko Čustonja osvrnuo se na probleme u korištenju i upravljanju sportskim objektima.
– Ako pogledamo iskustva izvan Hrvatske ogroman broj zemalja ima strateški pristup pa se ne događaju slučajevi zapuštenih objekata iza Olimpijskih igara. Neka Hrvatska bude London, a ne Rio – rekao je Čustonja.

Ispred Dubrovačkog saveza športova Maro Kapović istaknuo je kako je Dubrovnik po pitanju sportske infrastrukture zaostao jako puno.
– Moramo postaviti dobre temelje kako bi za četiri godine rekli da smo sport podignuli na dobre razine. Nogomet nam je postao problem, Dubrovnik mora imati lijepi stadion od 5 do 7 ili 10 tisuća ljudi. U Gospinom polju je rješenje za budućnosti. Mislim da ne želimo neke velike sportske arene, moramo planirati da objekti budu svrsishodni. Bazen je samo dijelom završena investicija koja je ograničena za dosta manifestacija- rekao je on.

Član Izvršnog odbora HOO-a Željan Konsuo rekao je kako je potrebna akcija s objektima koji se mogu dobiti za ne previše novaca, ali mogu bitno popraviti situaciju.
– Gorući problem koji se može riješiti u prvoj godini mandat je nova trodijelna sportska dvorana. S njome bi dobili jako puno novih termina za mlađe uzraste, a izgradnjom te dvorane stvorit će se preduvjeti za rekonstrukciju postojeće dvorane. Što se tiče nogometnog stadiona, ne smijemo razmišljati o deset tisuća ljudi. Tamo nema mogućnosti za takvo nešto, tamo može biti stadion za otprilike dvije tisuće ljudi. U Gospinom polju se moraju riješiti imovinsko-pravni odnosi i doći do toga da se uopće može promišljati plan za taj predio – rekao je Konsuo te dodao i kako se mora pronaći rješenje za postojeći Hotel Stadion.
-On se nalazi u centru grada i ruglo je. Svi znamo kako izgleda i nekako smo se i naviknuli već na njega, nažalost – istaknuo je on.

Andrej Drobac, profesor Kineziologije i trener mlađih uzrasta rekao je kako u trenažnim procesima ima jako puno problema oko bazena.
-Roditelji se snalaze na svakakve načine što se tiče parkinga, nemamo adekvatan ulaz i recepciju kao ni pristup vanjskim sadržajima kao što je teretana – rekao je Drobac.

Vaterpolist Juga Paulo Obradović istaknuo je kako je Dubrovnik kao grad na vrhunskom nivou, ali dodao i da se sport mora podignuti na jednak nivo, ne samo kada je u pitanju vaterpolo.
-Nemamo gdje organizirati natjecanja, moramo omogućist to djeci i mladima da bi sutra postizali vrhunske rezultate – rekao je Obradović.

Zrinko Čustonja istaknuo je kako je u EU prosjek građana koji se bave sportom tri puta tjedno je 50 posto, no u Hrvatskoj je situacija kudikamo lošija.
-Najveći postotak je u Skandinaviji nekih 70, a u Hrvatskoj je to 17 posto. Nije stvar što Hrvati ne žele nego nemaju gdje. A i kad imaju, preskupo je. To je problem lokalne zajednice i tako se mora rješavati. Kada se govori o sportu, mora se razlučiti vrhunski sport i rekreativni, onaj koji je orijentiran prema zajednici. EU je sport uvrstila u svoje prioritete, sport koji uključuje zajednicu i igra važnu ulogu u tome. U to su se uložili veliki novci. Mi EU moramo dokazati postojeće stanje i koliko su sportski objekti iskorišteni ili nisu – rekao je on.
-Po standardima EU u Dubrovniku trebaju tri bazena. Ne za vrhunski sport nego rekreativni – rekao je on.

Paulo Obradović istaknuo je kako su u Rijeci četiri bazena puna ‘od jutra do sutra’.
– U Gospinom polju bi bio pravi potez napraviti jedan kompleks svih sportova. Znam da je tamo problem zemlje, ali korak naprijed moramo napraviti – dodao je Obradović.

Potrebica je zaključio kako HDZ u sljedeće četiri godine ne obećava završetak svih projekata, već intenzivan početak rješavanja problematike rugla sportske infrastrukture.
-Kako možemo promovirati sport u turizmu kad je stanje ovakvo kakvo je – istaknuo je on.

Pročitajte još

POLUFINALE SUPERSPORT HMNL-A Square protiv Olmissuma

Dulist

SVI U GOSPINO POLJE Dubrovačke odbojkašice igraju drugu utakmicu za ulazak u Superligu

Dulist

STIŽE ALKAR Večeras navijamo za Košarkaše Dubrovnika!

Dulist