Aktualno

FOTO Održana komemoracija za Andriju Habulina

FOTO Održana komemoracija za Andriju Habulina

Komemoracija za preminulog velikana hrvatskog i dubrovačkog juda i sporta Andriju Habulina održana je u petak ujutro u Kazalištu Marina Držića.

-Opraštamo se danas od legende hrvatskog sporta, posebno juda, koja je judo i sport živjela, uključivši cijelu svoju obitelj u rad kluba, dok smo se mi, njegovi suradnici, judom bavili. Preko pedeset godina uspješno je odgajao brojne generacije sportaša. Mnogima je bio drugi roditelj, a prijateljima i poznanicima ugodan sugovornik. Njegova obitelj može biti ponosna na njegove rezultate, a posebno na njegove ljudske kvalitete. Ponosni smo i mi koji smo ga poznavali, imali priliku s njim družiti i raditi. Bio je čovjek koji nikoga nije mrzio, a kojeg su svi cijenili i voljeli. Na tatamiju i oko njega više se neće čuti ‘treneru, Andro, šefe, chef, Habač’, kako su ga odmila zvali njegovi judaši. Odlazi legenda. Da, odlazi, jer legende ne umiru. Legende odlaze, istina ne vraćaju se, ali iza njih trajno ostaju njihova djela. Ostaje velika praznina, ali i neizbrisiv trag njegovog rada – rekao je tom prilikom u ime svih generacija Judo kluba Dubrovnik 1966. Branko Grošeta, Habulinov dugogodišnji suradnik i dužnosnik kluba.

-Premda je rođen u Bedekovčini, bio je istinski Dubrovčanin. Andrija je otac juda i borilačkih sportova uopće u Dubrovniku. Hvala mu na svemu što je učinio za Dubrovnik, Dubrovačko-neretvansku županiju i Hrvatsku. Za mlade koje je odgojio kroz borilačke sportove – istaknuo je dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

-Habulin je najzaslužniji što je po svim pokazateljima judo drugi najuspješniji sport u Dubrovniku, odmah iza vaterpola. Bio je trener, mnogima drugi otac, a prije svega čovjek, dječačkog lica i blagog osmjeha. Uživao je u napretku mladih judaša, kluba, juda u gradu -kazao je u ime Grada Dubrovnika pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo Miho Katičić.

-Habulinovo će ime ostati zlatnim slovima upisano u Dubrovačkom savezu športova, jer ne samo da je razvijao borilačke sportove, već je pomogao i brojnim drugim klubovima. Možemo biti ponosni što smo ga imali te vjerujem da će temelji koje je on udario u Dubrovniku značiti novi napredak u judu i svim sportovima – izjavio je predsjednik Dubroačkog saveza športova Maro Kapović.

-Ogromno znanje te bezgraničnu ljubav prema sportu ugradio je i u rad naše sportske zajednice. Nas, svoje sportske suradnike, potaknuo je da uvijek damo sve najbolje od sebe. Sportski život, kao i život uopće, sastoji se od niza improvizacija, često kaotičnih situacija, u kojima tek talentirani pojedinci, poput Andrije, znaju slijediti nit do pravih rezultata, pobjeda i uspjeha. Imponirala mi je prividna jednostavnost kojom je i u kriznim situacijama iznalazio prava rješenja. Sve je radio sa srcem, bez kalkulacija i osobnog interesa – rekao je predsjednik Zajednice sporta Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bazdan.

-Za Andriju imena 5500 članova kluba u matičnim knjigama nije bila tek brojka, već životi koje je dotaknuo i učinio boljim, ljepšim i uspješnijim. Kad govorimo o uspjesima mladih judoka, govorimo o tvom uspjehu. Kad govorimo o napretku juda u Hrvatskoj, govorimo o tvom radu, zalaganju i tvojoj viziji. Svima je bio uzor, koji je živio judo – istaknuo je glavni tajnik Hrvatskog judo saveza te sportski direktor Europske judo unije Hrvoje Lindi.

Pismo predsjednika Svjetske judo federacije (IJF) Mariusa Vizera pročitao je bivši svjetski prvak iz 1991. godine te sportski direktor Svjetske judo federacije Daniel Florin Lascau.
-Sensei Andrija Habulin bio je jedan od najvećih judo trenera u Hrvatskoj, osnivač juda u Dubrovniku, gdje je bio aktivan više od 55 godina. Ovo je veliki gubitak za svjetski judo, a posebno za hrvatski judo -stoji u Vizerovom pismu.

Komemoraciju je vodio predsjednik JK Dubrovnik 1966. Frano Stjepović.

Sprovod Andrije Habulina održat će se danas u 19 sati na Groblju Boninovo.

Pročitajte još

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist