Aktualno

FOTO ‘Nasilje ne treba trpjeti i ne smije se tolerirati’

FOTO ‘Nasilje ne treba trpjeti i ne smije se tolerirati’

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas se u Ekonomskoj školi u Dubrovniku održao prigodan skup.

Organizatori današnjeg skupa o prevenciji nasilja na ženama su Upravni odjel za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Dubrovačko-neretvanske županije. Tim je povodom ovom predavanju prisustvovao i predstavnik Županije, Pero Pendo, koji je istaknuo kako je tema vrlo bitna za učenike i učenice srednjih škola.

– Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama je posvećen dvjema sestrama redovnicama koje su poginule pod diktatorskom rukom u Dominikanskoj Republici. Moderatori ovog predavanja žele učenicima približiti na koji se način može nasilje izbjeći te zaštiti – rekao je Pendo.

Svojim su se radom i trudom u borbi i sprječavanju nasilja iskazale i djelatnice u školama kroz razne programe. Tako je psihologinja u Ekonomskoj školi i Gimnaziji, Suada Salčić održala predavanje o preventivnom programu protiv nasilja koji se već dugi niz godina provodi u svim školama diljem Županije. Pedagoginja Turističke škole Vera Škerlj govorila je kakav se protokol provodi ukoliko dođe do nasilja. 

– Što dovodi do nasilja? To je zaista kompleksno pitanje. Osim suvremenih uvjeta života gdje su ljudi prilično otuđeni pa ne znaju ni komunicirati, i do onoga što nam je prisutno u patrijarhalnom odgoju i dodjeli uloga ženama. To također vuče korijene da je žena zapravo podčinjena – rekla je Salčić te naglasila kako provode veliki broj preventivnih programa kojim žele osvijestiti mlade ljude da ‘nasilje ne treba trpjeti, ne smije se tolerirati.’

Uz učenike i njihove nastavnike, u programu su sudjelovali predstavnici tijela zaduženih za djelovanje sukladno Protokolu o postupanju u slučaju nasilja u obitelji, Centri za socijalnu skrb, Policijska uprava, odgojno-obrazovne ustanove, zdravstvene ustanove te pravosudna tijela.

 

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist