Grad

FOTO Na današnji dan prije 6 godina Dubrovnik je zameo snijeg!

FOTO Na današnji dan prije 6 godina Dubrovnik je zameo snijeg!

Na današnji dan prije šest godina Dubrovnik je pogodila jedna od najjačih snježnih mećava u posljednjem desetljeću.

Cikolna Tara tada je prekrila Dubrovnik bijelim pokrivačem, a na ovaj događaj podsjetili su dubrovački lovci na oluje. Dio fotografija koje su tad zabilježene podijelio je član Storm Chasersa Daniel Pavlinović, a cijelu galeriju možete pogledati ne njegovoj web stranici.

Ciklona Tara donijela je početkom druge polovice veljače 2009. godine kratkotrajnu, ali izraženiju zimsku promjenu vremena, a najviše je snijega palo u Dalmaciji. Tara je bila najjača zimska oluja od 2006. godine, koja je pogodila čitavu Dalmaciju, pišu na Crometeu.

Snijeg na našoj obali najrjeđe pada na dubrovačkom području, a upravo je Dubrovnik i okolica bio centar zimskog zbivanja u Dalmaciji. Jedna od najvećih snježnih oluja u znanoj povijesti pogodila je ovaj grad tijekom srijede, 18. veljače. U početku je bilo jačih grmljavinskih pljuskova kiše i susnježice, a s jačanjem bure temperatura je pala na -1°C pa je gotovo cijeli drugi dio dana na dubrovačkom području padao gust snijeg. Snijeg je zabijelio grad s više od 10cm te je izazvao potpuni prometni kolaps. Zbog obilnog snijega i olujnog vjetra dijelovi Dubrovnika bili su bez električne energije. Osim snijega, Dalmaciji je puhala i bura koja je mjestimično dosegla olujni prosjek uz orkanske udare.

Inače, danas nas grije 13 stupnjeva Celzijevih.

Pročitajte još

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist