Aktualno

FOTO Mljet opet zatrpan albanskim smećem

FOTO Mljet opet zatrpan albanskim smećem

Na otoku Mljetu započela je velika akcija čišćenja obala od smeća pristiglog morskim strujama, koja će trajati do 5. travnja. Akcija se provodi pod pokroviteljstvom Nacionalnog parka Mljet i Općine Mljet, a ekologe okuplja udruga Planet Zemlja.

Organizator poziva sve koji se nađu u blizini mljetskih uvala da se uključe u akciju, a svoj dolazak već je najavio i jedan od najpoznatijih mljetskih Zagrepčana Ante Kostelić.

– Količina smeća koja je ove godine dočekala volontere nadmašila je sve dosadašnje. To za njih predstavlja veliko razočaranje jer je to znak da jedan od glavnih ciljeva ovih akcija u nizu dosadašnjih godina nije ostvaren. Naime, očistiti smeće je manji problem od sprečavanja nastajanja novog.

Mljetske su obale u ovo doba godine „ukrašene nakitom“ koji je doplutao morem daleko izvan granica nacionalnog parka, čak i izvan granica Republike Hrvatske. To je prizor koji se ni u primisli ne očekuje vidjeti u nacionalnom parku renomea nacionalnog parka Mljet. No, lokalna zajednica tu je nemoćna. Moguće je jedino uz pomoć vojske volontera problem gurnuti pod tepih, a stvarno rješenje treba tražiti na nacionalnoj i međunarodnoj razini – ističe se u priopćenju za medije.

Stoga, ujedinjeni ekolozi s Mljeta još jednom šalju apel javnosti na odgovorno ponašanje i postupanje s otpadom, lokalnim samoupravama na održivo zbrinjavanje otpada, a hrvatskoj Vladi na rješavanje problema na međunarodnoj razini.

Uz akciju čišćenja, provodi se i niz edukativnih sadržaja.
Akciju provodi dvadesetak aktivista iz udruga Planet Zemlja iz Zagreba, EkoArt Galaksija iz Bednje i Crometeo, pojačani lokalnim snagama iz Hrvatsko planinarskog društva Mljet i Planinarskog društva Planika Mljet.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist