Hrvatska

FOTO Milanović u Kuparima: Ovdje nitko nije imao interesa ‘mrdnuti’ malim prstom!

Milanović u Kuparima

Situacija nije jednostavna, a kao što vidite BDP ili lagano stagnira ili pada. U slijedećoj godini, trebao bi konačno početi rasti. Ovo su važni projekti koji bi tome trebali pridonijeti, a država je dirketno uključena, odnosno njen rad ili nerad rezultira investicijom ili ne-investicijom. Ovaj kompleks ovdje je, barem 19 godina, u rupi, zanemaren – kazao je danas premijer Zoran Milanović u službenom posjetu Kuparima.

-To je krivica isključivo hrvatske vlasti, što se ovdje ništa nije događalo, u zadnjem desetljeću pogotovo, kad se to zaista trebalo događati. Ovdje nitko nije imao interesa maknuti malim prstom, a u dvije godine mi smo obavili kompleksan pravni posao i sad je sve spremno za investiciju. U fazi je trenutno neobvezujući dio natječaja, a računamo na to da bi do kraja proljeća imali jasnu situaciju tko će dobiti pravo građenja i koncesiju na 99 godina, te uložiti više stotina milijuna eura i stvoriti barem 300 stalnih radnih mjesta, ovisno o tome kolika bude sezona. S obzirom na veličinu investicije, bit će sezona skoro cijelu godinu, radi se o hotelima visoke klase. To je sve moglo biti tu prije 7,8 godina, pa čak i devet, no nikome nije bilo stalo. U Korčuli se također stvari miču s mjesta, Plat… To je ono što Vlada može, ne kao investitor, već kao snaga koja će otkloniti zapreke investicijama, odnosno nešto poduzeti. Ovo je ovako moglo biti još dvadeset godina – kazao je Milanović, te je dodao kako je na prostoru Kupara bio nekoliko puta.

-Ponude pristižu i ima ih više od jedne. Ovo može početi ‘disati’ već 2016. godine – zaključio je Milanović o Kuparima.

Premijer je komentirao i odlazak na Novi Zeland, odnosno činjenicu kako neće biti tu kada se bude izglasavao rebalans proračuna.
– Neću biti tu, ali netko je morao potpisati rebalans proračuna. Nevjerojatno je da u 22 godine nitko od hrvatskih premijera ili premijerki nije bio na Novom Zelandu, a pričamo o našoj dijaspori. To je deset dana vrlo intenzivnog puta kojem se i veselim i ne veselim. Bit će naporan, ali netko to mora napraviti, tamo će biti i 30. godišnjica osnivanja hrvatske katedre na Sveučilištu u Sidneyu, koja se financira hrvatskim sredstvima, radi mnoštva dijaspore. Spreman sam i na pitanja o politici. Prema tome, put će biti ‘bittersweet’ – kazao je Milanović.

– Rebalans je gotov i treba ga izglasati, to je na saborskim zastupnicima i na javnosti – kazao je Milanović.

Na pitanje o relacijama Josipović – Karamarko, Milanović odgovara:
– Ne vidim tu nikakav rat, ukoliko je ono što je jedan dnevni list objavio autentično, radi se o nečemu što je puno gore od kriminala. Kriminal je dječja priča za to i manje je zlo ako netko ukrade neki iznos, iako je i to zlo, nego kada netko učini nešto ovako. Ovako se ruši sustav i hrvatska država i time se ne mislim baviti osobno, a mislim da se time ne bi trebala baviti niti aktualna ekipa u SOA-i, već profesionalci i saborska tijela koja će se time baviti – istaknuo je premijer.

na pitanje gdje se misli ‘rezati’, a gdje ‘dizati’ novac, premijer odgovara:

– Dignuti novac ne mislimo nikome. To smo učinili PDV-om prije dvije godine. Ostalo je širenje baze, korekcije te rezultat će biti ono što nam je sugerirano. Moramo paziti da velikim rezanjem ne ubijemo aktivnost države – kazao je.

Na tužbu za genocid istaknuo je kako se država pripremila ‘sve za to’.
-U režiji ekipe iz Beograda, koja je znala i ovdje ljetovati, ali one ekipe od prije više od dvadeset godina, dogodili su se teški ratni zločini s elementima genocida. To ćemo probati dokazati, Hrvatska je pripremila tužbu i gurat će do kraja – istaknuo je Milanović.

Na pitanje očekuje li rast BDP-a, Milanović je odgovorio kako upravo ovakvim investicijama se to radi.
-Država je odradila koliko je moglo. Recimo, ovdje će se morati uz pomoć HEP-a osigurati iz Plata napajanje strujom. To su stvari koje su tu, koje se događaju. Ne ide sve preko noći – istaknuo je.
– Imamo nacionalnu kompaniju za koju želimo da radi i da reinvestira, a da se dio dobiti da u državni proračun za investiranje tamo gdje nema novaca – školstvo, zdravstvo… Prema tome, INA je važna za Hrvatsku, čak i strateški i primarni nam je cilj da se radi i zapošljava, ostvaruje dobit, reinvestira kako bi dobit bila što veća, te da 40 posto dionica uzmemo mi, ali ne za sebe, već za državni proračun, što se upravo događa u rebalansu proračuna. Dio dobiti poduzeća će se davati u proračun – zaključio je premijer konferenciju za medije pitanjem INE.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist