Kultura

FOTO Marquezov incest, konzervativizam i stvaranje u Skočibuhi

FOTO Marquezov incest, konzervativizam i stvaranje u Skočibuhi

U sklopu programa 67. Dubrovačkih ljetnih igara u nedjelju navečer u ljetnikovcu Skočibuha u Dubrovniku postavljen je projekt ”Predgovor, gitara i sedam stranica iz romana Sto godina samoće G.G. Márqueza” u preradi Mani Gotovac.

Riječ je o jednoj ‘čitanoj probi’ s publikom kroz koju se provlače tri glavna motiva – incest, konzervatizam u politici i zemlji te pisanje i stvaranje danas.
Pomoćnica intendanta za dramski program Igara Mani Gotovac, koja je napravila i scensku prilagodbu i preradu za ovu izvedbu u sklopu programa ‘Pisci na Igrama’, istaknula je kako su glumci nadmašili njezina očekivanja.
– Kad mi je palo napamet da ću raditi Marqueza ja sam to zamislila puno lošije nego što su to oni napravili. Ovo je kao jedna čitana proba i drago mi je da su glumci uložili toliko i truda i ljubavi. I svjetlo i zvuk…sve je bilo vrhunski. Večeri s piscima inače nisu ni slutnja predstavi, ali ovo je zaista bilo kao neka takva slutnja – rekla je Gotovac.
Glumica Bojana Gregorić rekla je kako joj je bio pravi izazov postaviti ovaj projekt, pogotovo s obzirom na kratak rok pripreme.
– Bio je izazov raditi Marqueza, jer tko god se toga prihvatio, to nikad nije zaživjelo niti na filmskom platnu niti u kazalištu. U ovoj proznoj varijanti zaista je bio izazov složiti u tri dana situacije koje su dijaloški posložene, a da istodobno imamo neku komunikaciju s publikom. Drago nam je da publika pronalazi interes u jednoj zajedničkoj otvorenoj probi. Ovo nije predstava naravno, ali je izazov snaći se s takvim sjajnim i pametnim djelom u tako kratkom roku – rekla je Gregorić.
Inače, Ursulu tumači Milka Podrug Kokotović, Amarantu Bojana Gregorić, Ranko Zidarić je Aurelio Buendia, a Sven Medvešek Gerineldo Marquez.
Festivalska publika moći će pogledati reprizu u ponedjeljak u 21 i 30 sati na istom mjestu.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist