Kultura

FOTO Marin Držić ugostio Josipa Škerlja

FOTO Marin Držić ugostio Josipa Škerlja


U Domu Marina Držića, 9. svibnja 2016. u 20 sati, otvorena je izložba pjesničko-grafičke mape ‘Zatrudnjelo je srce iz mojih bajki’ Josipa Škerlja.

Mapu su prigodno predstavili ravnatelj Doma Marina Držića, Nikša Matić, dr. sc. Antun Česko koji je najbolji poznavatelj Škerljeve poezije, urednik izdanja Marin Ivanović, te sami autor – akademski slikar Josip Škerlj.
Josip Škerlj se u svojoj grafičko-pjesničkoj mapi poigrava s držićevskim suptilnim pristupom erotici kojeg provlači kroz niz crteža muških i ženskih aktova u finoj igri međusobnih ispreplitanja. U svome opusu, Škerlj je mnogo puta tematizirao Marina Držića, povezujući njegove humorističke i politički usmjerene komentare s vlastitim slikama slojevitih značenja.

Mapa je sastavljena od 12 listova s otisnutim pjesmama, dva lista s predgovorom i 12 grafičkih listova u tehnici sitotiska. Svi su otisci ručno akvarelirani i jedinstveni, a ukupna naklada je 32 primjerka. U projektu su sudjelovali Grad Dubrovnik, Društvo dubrovačkih pisaca i Galerija Sebastian, a mapu je izradila tiskara Straža iz Zagreba koja je specijalizirana za tisak grafika.

Ova pjesničko-grafička mapa nastala je povodom Škerljeve 50. obljetnice diplome, a predstavlja se o njegovom 75. rođendanu. Uz predstavljanje upriličena je i izložba crteža i pjesama koja će biti postavljena do 24. svibnja.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist