Grad

FOTO „Mađarska i Dubrovnik gaje dugu povijest povezanosti“

FOTO „Mađarska i Dubrovnik gaje dugu povijest povezanosti“

Počasni konzulat Republike Mađarske prigodnom je svečanošću danas otvoren u Atlant centru.

Počasna konzulica Mađarske dr.sc. Katja Bakija kazala je tom prilikom kako bogata dubrovačka povijest svjedoči o višestoljetnoj uljudbi hrvatskog naroda i njegovoj integriranosti u veliku europsku obitelj, s kojom dijeli povijest, kulturu te vrijedna humanistička dostignuća.

– Ponosna sam što je moja dugogodišnja ljubav za Mađarsku ovim imenovanjem dobila predivno i vrijedno priznanje – kazala je Bakija.

– Mogu obećati da ću uložiti svo svojeznanje i iskustvo kako bih dužnost mađarske počasne konzulice obavljala savjesno i odgovorno. Samoj bih sebi poželjela što manje problema, i svim mađarskim turistima koje ćemo i dalje rado ugošćavati u Dubrovniku što manje izgubljenih putovnica i zdravstvenih te prometnih problema. Poželjela bih što više kvalitetnih programa suradnje i prožimanja naših tradicionalno bliskih naroda i kultura – rekla je Bakija.

Mađarski ministar vanjskih poslova Tibor Navracsics kazao je kako je veza Mađarske sa stoljećima slobodnim gradom Dubrovnikom nije kratkog roka i ima tri važne etape – Ljudevit Veliki koji je dao slobodan razvoj Dubrovačke republike, relikvija kosti lubanje mađarskog kralja Svetog Stjepana koji se čuva u Dominikanskom samostanu te današnji dan.

– Mađarska otvaranjem ovog konzulata daje povjerenje za razvoj naših veza u budućnosti, a grad Dubrovnik dao je mjesto toj za nas dragocjenoj instituciji – istaknuo je Navracsics, poželivši svima puno mađarskih gostiju u sezoni.

Svečanosti su također nazočili i izvaredni i opunomoćeni veleposlanik Mađarske dr. Gábor Iván, gradonačelnik Andro Vlahušić, zamjenik župana Davorko Obuljen, članica Europskog parlamenta Dubravka Šuica, kao i drugi predstavnici društvenog života grada.

Vrpcu svečanog otvaranja presjekli su gradonačelnik Vlahušić i ministar Navracsics, dok su hrvatski glumci iz Hrvatskog kazališta u Pečuhu Slaven Vidaković i Barbara Vlašić pročitali mađarsku himnu na hrvatskom jeziku te hrvatsku himnu na mađarskom jeziku.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist