Kultura

FOTO ‘Macbeth’ premijerno u KMD-u

FOTO 'Macbeth' premijerno u KMD-u

U dubrovačkom Kazalištu Marin Držić u petak navečer premijerno je postavljena predstava ”Macbeth” prema kultnom tekstu Williama Shakespearea u režiji Matka Sršena.

U ovoj izvedbi, Macbetha igraju tri različita glumca, a u samoj srži predstave je borba za vlast i promjene koje u njoj nastupaju, istaknuo je redatelj.
-Macbeth je sve ono što o njemu ne znamo, i to je izvjesno! Postavljen je kao ”znak i uloga”, a ne kao klasični psihološki dramski lik. Igraju ga tri glumca (Edi Jertec, Zlatko Ožbolt i Ljubo Zečević), a sve to po čarobnoj formuli Shakespeareovih suđenica. Ukupno su u ovom komadu čak tri kralja, tri Macbetha i tri antagonista. U samoj srži je borba za vlast i u njoj se svi akteri izravno ili neizravno mijenjaju i obnašaju ulogu vlasti. Naš Macbeth daje glumačku i životnu identifikaciju koju obnašaju navedenih devet likova. Oni daju tijelo i dimenziju kazališta – rekao je Sršen.
Ravnatelj Kazališta Marin Držić Ante Vlahinić istaknuo je kako se ove godine obilježava 400 godina od smrti Shakespeara, zbog čega nije slučajno da je baš ove sezone postavljena predstava. Ustvrdio je i kako uz Držića i Moliera taj engleski autor najviše pristaje dubrovačkoj kazališnoj kući.
Režiju predstave potpisuje Matko Sršen, scenografiju Miljenko Sekulić, kostimografkinja je Danica Dedijer. Za scenski pokret zadužena je Zrinka Japunčić, skladatelj je Maro Market, dizajn tona i efekata potpisuje Miro Pijaca, svjetla Aleksandar Mondecar, a inscipijentica je Anita Bubalo. U predstavi igraju Zlatko Ožblt, Edi Jertec, Ljubo Zečević, Hrvoje Sebastijan, Zdeslav Čotić, Boris Matić, Branimir Vidić, Bojan Beribaka, Ivan Perić, Nikola Sekulo, Bruna Bebić te Nina Hladilo.
Repriza je na rasporedu u nedjelju 24. travnja u 20 sati.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist