Aktualno

FOTO Lučka uprava Dubrovnik proslavila 20. rođendan!

FOTO Lučka uprava Dubrovnik proslavila 20. rođendan!

Lučka uprava Dubrovnik ovog je ponedjeljka proslavila svoj 20 rođendan na svečanosti u hotelu Adria, a tom prigodom dodijeljene su i zahvalnice.

Zahvalnice su primili bivši ravnatelji Vlaho Đurković, Kristijan Pavić i Antun Asić, koordinator operative Ivo Pavlović i računovodstveni djelatnik Maro Marinović.

Lučka uprava Dubrovnik osnovana je 1997. godine, a kako je istaknuo bivši ravnatelj Kristijan Pavić kroz grušku luku je od osnivanja prošlo čak 12 milijuna putnika. O povijesti, odnosno razvoju lučkog područja govorio je aktualni ravnatelj Blaž Pezo koji je istaknuo kako je ključan dio razvoja bilo potpisivanje ugovora o zajmu s EBRD-om 2005. godine čime je financiran projekt rekonstrukcije 850 metara nove operativne obale, a potom je dodatkom ugovora iz 2010. godine realiziran i nastavak projekta s 230 metara nove operativne obale na Batahovini.

-Dovršetkom tog projekta operativna obala je stavljena u daljnju funkciju te je uslijedio daljnji razvoj luke kroz povećanje prometa i unaprjeđenje kvalitete prihvata brodova i putnika – rekao je Pezo naglasivši kako je posljednja rata tog zajma isplaćena u listopadu ove godine, a ono što slijedi jest realizacija projekta Batahovina II.

– Danas se Lučka uprava Dubrovnik spremno suočava sa suvremenim zahtjevima prometa i logistike, pitanjima međunarodne sigurnosti, zaštite okoliša te održivog razvoja. Luka Dubrovnik u potpunosti je orijentirana na putnički promet sa sve naglašenijim udjelom međunarodnog prometa – rekao je Pezo dodavši kako okosnicu razvoja luke predstavlja kruz turizma.

Osvrnuo se i na ovogodišnje rezultate. Tako Lučka uprava bilježi porast linijskog prometa putnika za 10 posto, dok je ostvareni promet s brodova na kružnim putovanjima smanjen za oko 15 posto. U gruškoj luci ove godine ostvarena su 443 uplovljavanja brodova na kružnim putovanjima sa 709 tisuća putnika, dok se iduće godine očekuje 439 brodova uz blagi porast broja putnika.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik Mato Franković koji se prisjetio koliko je cruise turizam iza Domovinskog rata bio vrlo značajan za Dubrovnik.

-Danas vam sa zadovoljstvom mogu čestitati ovu vašu obljetnicu sjećajući se činjenice kako je nekome padalo na pamet da taj naš najvrjedniji resurs, naše more i našu luku preda nekim tamo Francuzima ili ne znam kojim već koncesionarima. I zato sa zadovoljstvom mogu čestitati svima onima koji su se usprotivili jednoj takvoj suludoj ideji i koji su zadržali u okrilju grada, Županije i RH jedan od naših najvrjednijih resursa – rekao je gradonačelnik, još jednom naglasivši kako cruise turizmom trebamo i moramo upravljati u budućnosti, ali ne s ciljem manjeg dolazaka brodova, već kako bi nam došlo još više kruzera i putnika, ali kako bi njihov doživljaj destinacije bio kvalitetan i bolji.

Čestitkama su se prigodnim govorima pridružili i župan Nikola Dobroslavić te izaslanik premijera Andreja Plenkovića Branko Bačić.

-Sama činjenica da smo osnovani 1997. godine da bi jasno razlučili javni od komercijalnog interesa na lučkom području je postavila priču u jasnome smjeru. Trebalo je definirati lučko područje, postaviti standarde i u konačnici pokrenuti svu ovu priču o izgradnji infrastrukture. Bez tih projekata ne bismo danas mogli pričati o ovim brojkama i o upravljanju kruzerima u Dubrovniku – rekao je Pavić, dodavši kako je on u Lučku upravu došao u tranzitno vrijeme. Jedan od ključnih trenutaka bilo je i donošenje UPU-a gruškog akvatorija, čime su, rekao je Pavić, stvorene pretpostavke za daljnji razvoj lučkog područja.

-Lučku upravu smo postavili u top 10 luka Mediterana po broju brodova na kružnim putovanjima i po broju putnika, pozicionirali smo je kao luku ukrcaja i iskrcaja putnika. Očekujemo da ćemo i u budućnosti zadržati tu poziciju, a postoje i naznake da bismo mogli i proširiti broj brodova – zaključio je Pavić.

Svečanost je započela predstavljanje knjige Nevena Jerkovića ‘Putnički krstaši u Dubrovniku 1 i 2’, a uz samog autora predstavio ju je prof.dr.sc. Željko Kurtela.

-Zahvaljujem se gosparu Nevenu Jerkoviću na predanosti i ljubavi prema brodovima na kružnim putovanjima koja je rezultirala prigodnim knjigama Putnički krstaši u Dubrovniku 1 i 2, i koje ostaju baština budućim naraštajima prenoseći dugogodišnju tradiciju pomorstva našega grada i hrvatskog naroda – rekao je Blaž Pezo.

Pročitajte još

KAKAV JE BOOKING? Dobro je! Predsezona bolja od prošle

Andrea Falkoni Račić

MINUTE KOJE ŽIVOT ZNAČE Znate li što je ‘zlatni sat’?

Dulist

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist