Aktualno

FOTO Linđovci u obilasku Bruxellesa

FOTO Linđovci u obilasku Bruxellesa

U sklopu obilježavanja 50. obljetnice djelovanja Folklornog ansambla „Linđo“ članica Europskog parlamenta Dubravka Šuica od 15. do 17. rujna ugošćuje u Bruxellesu 50-ak članova ove dubrovačke folklorne i plesne skupine.

Uz Linđovce Šuica je ugostila i izaslanstvo neretvanskih lađara. Prvog dana za goste je organiziran turistički obilazak Bruxellesa s turističkim vodičem u trajanju od tri sata. Obiđen je Atomium, znamenitost modernog Bruxellesa, 100 metara visoka konstrukcija izgrađena povodom Svjetske izložbe koja je postala simbolom grada, potom Europska četvrt – dio grada u kojem su smještene sve najbitnije institucije Europske unije, bruxelleske crkve, među kojima je najpoznatija katedrala sv. Mihaela, te Grand Place (Grote Markt), srce Bruxellesa – njegov glavni trg, mjesto na kojem mjesto na kojem se nalazi Gradska vijećnica i Maison du Roi, tj. Kraljevska kuća.

Obilazak je uključio i Gradsku vijećnicu, Manneken Pis – brončanu statuu dječaka kojeg ćete nerijetko vidjeti obučenog u raznovrsne kostime, a čija tradicija seže još s kraja 17. stoljeća kad ga je bavarski princ prvi put obukao u prepoznatljivu bijelo-plavu boju. Tu je i Parc du Cinquantenaire ili Jubelpark, predivan park pokraj Europske četvrti, velik gotovo 30 hektara….Dan će završiti večerom sa zastupnicom Dubravkom Šuicom.

Sutrašnji dan proteći će u znaku Linđovog nastupa ispred EP-a,nakon kojeg slijedi obilazak Parlamenta, a predviđen je nastup i na središnjem briselskom trgu Grand Place. To će, naime, biti jedinstvena prilika za predstavljanje bogate kulturne baštine i tradicije Hrvatske i hrvatskog juga ne samo članovima EP-a, već i široj europskoj javnosti.

Uz FA Linđo, u Bruxellesu su dakle i predstavnici neretvanskih lađara, koje predvodi počasni predsjednik Udruge lađara Neretve i osnivač neretvanskog spektakla Maraton lađa Milojko Glasović. A sve s ciljem da Maraton lađa dobije poseban status u EU, te da se neretvanska lađa i trupa zaštite kao izvorna maritimna kulturna baština UNESCO-a.

Pročitajte još

OD UTORKA Stižu nove cijene goriva!

Dulist

NAGRAĐENE DORIS KOSOVIĆ I MIA DIMŠIĆ Najbolja pjesma po izboru radijskih urednika

Dulist

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist