Kultura

FOTO Kroz ‘Kalorije’ saznajte kako se nositi s anoreksijom

FOTO Kroz 'Kalorije' saznajte kako se nositi s anoreksijom

Kalorije autorice Renate Zlatković predstavljen je u četvrtak, 10. ožujka, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Riječ je o suvremenoj i zreloj teen prozi koja je tematski i stilski u kontinuitetu s ostalim objavljenim djelima Zlatković namijenjenima ovoj populaciji čitatelja.

U zanimljivom kolažu filma, izlaganja, čitanja ulomaka iz knjige i plesa publika je upoznata s jednim od najčešćih psihijatrijskih poremećaja, a to je anoreksija. Predstavljačica ujedno i profesorica hrvatskoga jezika i knjižničarka, Kararina Palinić, naglasila je odgojni i obrazovni karakter romana koji osim što problematizira anoreskiju čitatelje upoznaje i s baletom, engleskom poviješću, klasičnom glazbom, zemljopisom, stripom, filmom i alternativnom glazbom.

Pishologinja, Darija Stanić, istaknula je da kad dođe do bolesti u proces izlječenja treba biti uključena ne samo oboljela odoba već cijela obitelj. „Cijeli roman govori o važnosti njegujućih i bliskih odnosa u obitelji i o važnosti komunikacije u kojoj se izražavaju osjećaji i stavovi, poštuje sugovornika i gdje uvažavamo jedni druge i na taj način gradimo najveći zaštitni faktor u smislu razvoja bilo koje od psihosomatskih bolesti“ zaključila je Stanić.

Autorica je napomenula kako anoreksija nije samo jedan od najčešćih psihijatrijskih poremećaja koji pogađa žene, nego je 17. godina života prosječna dob u kojoj se pojavljuje. „Stoga je jesna moja želja, zanimanje i potreba da na svoj način progovorim o njoj„ dodala je Zlatković.

U predstavljanju Kalorija sudjelovala je i predsjednica Društva za afirmiranje i promicanje knjige i stripa Slagalica, Marina Kljunak Čuikin. Ulomke iz knjige čitali su Tara Šipčić i Lovro Čuikin, a za baletni nastup bila je zadužena Monika Čuikin. Također prikazan je i kratki film Likeness redatelja Rodriga Prieta.

Promociju romana organizirale su Dubrovačke knjižnice i Društvo za afirmiranje i promicanje knjige i stripa Slagalica.

Pročitajte još

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist

GIMNAZIJALCI U POSJETU UMJETNIČKOJ GALERIJI Razgledali izložbu ‘Vidljive’

Ivana Mijić Vulinović