DuList IN

FOTO/ KONFUCIJEV INSTITUT Prvi sat kineskog jezika u Dubrovniku

FOTO/ KONFUCIJEV INSTITUT Prvi sat kineskog jezika u Dubrovniku

Besplatnim tečajem kineskog jezika za građanstvo Konfucijev institut Sveučilišta u zagrebu razbudio je učmale zimske dane u Dubrovniku.

Naime, za početnih 30 mjesta prijavilo se preko 180 Dubrovčana, a na kraju je ‘primljeno’ njih 90, koji će do srpnja u Poslijediplomskom središtu pohađati početni tečaj kineskog jezika. Satove kineskog drže Guo Qian i Yu Xiaoying, profesorice kineskoga jezika na Konfucijevom institutu Sveučilišta u Zagrebu.

– Nama je Dubrovnik od početka bio interesantan, prije svega jer smo se između ostalog specijalizirani za turizam. Krenuli smo u prvoj godini Instituta s dva profesora, u drugoj sa 7, a ove godine ih imamo 17. Logistički imamo Poslijediplomsko središte, koji su nam od velike pomoći – kazao je voditelj Konfucijeva instituta Sveučilišta u Zagrebu Krešimir Jurak.

Dodao je kako već sad rade na programu za turističke vodiče i pratnju na kineskom jeziku, a bit će prvi takav igdje, i imat će središte u MSHS-u u Dubrovniku. Jurak priznaje da ih je Dubrovnik iznenadio, prije svega zbog logističkih problema.

– Očekivali smo da neće biti lagano, ali nismo očekivali da nećemo moći nigdje naći smještaj cijelu godinu. Tako da smo popustili, prihvatili kompromis i ostajemo do 1. srpnja, a idući semestar kreće u rujnu. Htjeli smo imati i ljetne radionice i programe, ali bez smještaja to otpada. Ipak je prva godina, htjeli smo vidjeti i kakav je interes – istaknuo je Jurak.

Ističe kako je Institutu plan ostati u Dubrovniku, ostvariti dogovor i sa Sveučilištem u Dubrovniku te Gradom i sa Županijom o proširenju interesa i edukacije čak i do razine osnovnih i srednjih škola, kao izvannastavnu aktivnost. U Zagrebu su, na primjer, uključili u program oko 500 djece.

Inače, Konfucijev institut zasad ovakve tečajeve, koji će se provoditi kontinuirano, osim Dubrovnika održava u Zagrebu i Varaždinu, a najavljuju skoro širenje i na ostale gradove. Važno je reći da su tečajevi besplatni i priznaju se po tzv. europskom referentnom okviru za strane jeziku, u procesu je akreditacije pri Ministarstvu znanosti, a priznaju se i u Kini.

– Planiramo nakon tri godine u Zagrebu uvesti plaćanje, od 400 do 500 kuna semestar za zaposlene, dok je za studente, umirovljenike i nezaposlene s 50 posto popusta – objašnjava Jurak.

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist