Kultura

FOTO Komedija V. u kontekstu današnjeg Grada

FOTO Komedija V. u kontekstu današnjeg Grada

Utorak navečer za dubrovačku publiku označila je Komedija V. U režiji studentice Morane Novosel, koja je pod vodstvom mentora Matka Sršena i s petočlanim ansamblom izvela jedno od najpopularnijih Nalješkovićevih satiričnih djela.

Naracija Nikole Nalješkovića uglavnom se svodi na jedno – pomalo vulgarno, svakako svakodnevno ponašanje Dubrovnika, smještenog u renesansno doba i pomalo voajerski u središte obiteljskog sukoba.
Peta i šesta komedija zajedno obrađuju, žanrovski kao klasična farsa, život u dubrovačkoj kući, kroz temu nevjernog muža gospodara. U očima Novosel, ova radnja je postavljena iz pozicije gospođa i sluškinja,ali i publike same, koja se kroz tek nešto više od pola sata vremena pita, čudi, ali joj i biva neugodno biti dio priče, odnosno postavljene predstave.

Inače, zanimljivo je spomenuti kako se Komedija V. razlikuje od klasične farse utoliko što je još uvijek smještena kroz više od jedne scene, nema jedinstvenost prostora. Također, ova ‘farsa’ zapravo je komedija izrugivanja kroz proučavanje svijeta u kojem živimo. Odnos gospodari – sluge ili pak ijerarhijski ‘niži’ i ‘viši’ članovi obitelji u ‘Petoj’ su posebno istaknuti kroz jasnu svijest o raspoređivanju unutar društvenih skupina. Pa ipak, iako su međusobno nedodirljivi, oni svoj suživot temelje na dubljim društvenim kontekstima i ‘slobodnijim’ aluzijama.
Inače, predstava je ispitna produkcija iz Režije baštine studentice režije Morane Novosel, pod mentorstvom prof. Matka Sršena, a igraju Dajana Čuljak, Ivan Magud, Tana Mažuranić, Marija Šegvić, te Mia Anočić-Valentić.
Režija: Morana Novosel
Scenografija: Denis Rubinić
Kostimografija: Slavica Motušić
Produkcija: Petra Jagušić
Oblikovanje svjetla: Elvis Butković
Nikola Nalješković hrvatski je pjesnik, dramatik i znanstvenik. Napisao je pjesme, ljubavni kanconijer, maskerate, poslanice, pjesni bogoljubne, pastirsku igru, mitološku igru, farsu, komediju te dramu s obilježja plautovske eruditne komedije i rimskoga mima. Njegova dramska djela sadrže lascivnosti i vulgarnosti.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist