Politika

FOTO Koga su desetljeća u politici najviše ‘uneredila’?

FOTO Koga su desetljeća u politici najviše 'uneredila'?

Dubrovačka politička scena posljednjih nekoliko godina doživljava velike promjene. I ne mislimo tu samo na preslagivanja unutar Gradskog vijeća i samih političkih stranaka, već na ulazak nekih novih lica u politiku, mlađih generacija.

Prema sadašnjim najavama osvježenje bismo mogli dobiti i na predstojećim nam izvanrednim izborima budući da je okupljanje ekipe najavio mladi Ivan Vilibor Sinčić, tu je i nova ekipa taksista i poduzetnika, koji bi trebali sastaviti listu. Božo Petrov također možda donese pokoje novo lice.

Stoga je ovo pravo vrijeme za prisjetiti se dugovječnih dubrovačkih političara, političara koji su na političkoj sceni grada dugi niz godina. Zavirili smo stoga u ‘album sjećanja’ našeg fotografa Zvonimira Pandže koji već godinama bilježi aktere i događanja dubrovačke političke scene. Zanimljivo je zapravo vidjeti je li i koliko politika ostavila traga na njihovim licima, tko je dobio, a tko izgubio koje kilo, tko je promijenio frizuru i/li dobio sijede, ostao bez brkova… Evo koga smo izvukli u našem vremeplovu.

Dame u politici
Bivša dubrovačka gradonačelnica u dva mandata i bivša šefica dubrovačkog HDZ-a u politici je još od početka 90-ih godina prošlog stoljeća. Obnašala je brojne političke funkcije – od vijećnice do saborske zastupnice i gradonačelnice, a danas je, već u drugom manadatu, hrvatska zastupnica u Europarlamentu. Olga Muratti, dugogodišnja članica SDP-a, jedno vrijeme obnašala je i funkciju predsjednice gradskog odbora, a vjerujemo kako će, između ostalog, ostati zapamćena i po maratonskim sjednicama Gradskog vijeća u prvom mandatu Andra Vlahušića, kada je bila na čelu dubrovačkog parlamenta. Gradska je vijećnika u nekoliko mandata, no budući da je napustila SDP, nije baš izvjesno hoće li se i na kojoj listi naći na predstojećim izborima.

suica

Dubravka Šuica trebala bi češće na Dukan dijetu

muratti

Olga Muratti s godinama je izgradila dotjeran ‘look’

Liječnici, poduzetnici…
Kad smo se već dotaknuli sada bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića, on u politiku ulazi 1997. godine kao vijećnik Županijske skupštine, a u naredne tri godine bio je i predsjednik Skupštine te član županijskog poglavarstva za zdravstvo i socijalnu pomoć . Bio je, naravno, i saborski zastupnik i ministar zdravstva, a pet i pol godina proveo je kao prvi čovjek Dubrovnika.
vlahusic
Andro Vlahušić, teret vođenja grada donio mu je sijede

Njegov bivši stranački kolega, danas reformist Antun Pravedan ušao je u politiku kao gradski vijećnik, što je bio u nekoliko uzastopnih mandata, a Vlahušić ga je imenovao za voditelja izgradnje novog azila za životnije. SDP-ovac Božidar Memed iz gradskih je klupa, u kojima je također bio nekoliko mandata, danas došao do funkcije direktora Luke Dubrovnik.

pravedan
Antun Pravedan, nismo bili sigurni koja fotografija je prije, a koja poslije

memed
Božo Memed, frizura je postojana

U politici je dugo i Teo Andrić, kandidat HDZ-a za gradonačelnika na prošlim lokalnim izborima. Zanimljivo je spomenuti kako je Andrić bio na čelu gradskog odbora HDZ-a prije Dubravke Šuice, a u njenom gradonačelnikom mandatu bio je i član Poglavarstva i direktor Vodovoda.
andric
Teo Andrić, u Zavali se dobro papa

Tu su naravno i poduzetnici, jedan neretvanski, drugi dubrovački. Riječ je o sveprisutnom vječnom dvojcu Jambo-Vićan. Zanimljivo je kako se Jambo, bivši metkovski gradonačelnik, u politici našao kao član HDZ-a. Jedno vrijeme u saborskim je klupama djelovao kao nezavisni vijećnik, da bi potom ušao u HSS iz kojega je kratko bio i izbačen.

jambo
Stipo Gabrić Jambo nateko k’o neretvanska lubenica

A Vićan? Danas DDS-ovac, nekad nezavisni vijećnik, bivši zamjenik tadašnje gradonačelnice Dubravke Šuice, vječni jezičac na vagi dubrovačke gradske vlasti…

vican
Pero Vićan, brada mu je postojana još od Centralnog komiteta

Niko Bulić, iza kojega je predsjedavanje Gradskim vijećem, u politici je još od 1991. godine kada je imenovan zamjenikom ministra turizma, da bi dvije godine kasnije postao – ministar. Dugo godina bio je na čelu HTZ-a, a potom ponovno ulazi u politiku, onu lokalnu.

bulic
Što je muškarac bez brkova? Niko Bulić

Stranački mu je, pak, kolega Nikola Dobroslavić dubrovačkoj javnosti prije političke funkcije župana, danas u drugom mandatu, bio poznat kao direktor Hotela Osmine, ali i kao načelnik Dubrovačkog primorja.
Kako slike govore više od tisuću riječi procijenite sami je li politika na svima njima ostavila traga…

Nikola Dobroslavić
Nikola Dobroslavić dobro se nosi s godinama

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist