Kultura

FOTO Kako je Petra Mrša promijenila uhodane intimne odnose?

FOTO Kako je Petra Mrša promijenila uhodane intimne odnose?

‘Vježbanje obitelji’ naziv je izložbe fotografija mlade umjetnice Petre Mrša, koja je u srijedu navečer otvorena u dubrovačkoj Galeriji Otok.

– Kako se uhodani intimni odnosi, čiji su članovi uljuljani i pasivni u svojim dobro poznatim, ne entuzijastičkim ulogama, mogu promijeniti? Kako se ove uloge mogu dovesti u pitanje na način da odgovor ne stigne iz postojećeg sustava znanja? Ako se znanje, kao što objašnjavaju M. Foucault i J. Butler, može dovesti u pitanje direktnim iskustvom, onda se znanje o sebi i drugome u intimnome odnosu, može preispitati poticanjem iskustva koje bi se razlikovalo od cjelokupnog dotadašnjeg zajedničkog iskustva. Sa željom da preispitam moć takvog, direktnog iskustva, odlučila sam zajednicu u kojoj imam “najtvrdokornije” intimne odnose – primarnu obitelj – odvesti u novu situaciju te svakom članu ponuditi da predloži neku aktivnost koju bismo radili zajedno prvi put – objašnjava autorica Petra Mrša.

– Ideja je došla tako što sam se na našim obiteljskim susretima čudila kako se oni međusobno strašno razlikuju. Neki su bili jako zanimljivi, i bilo nam je super, a nekad je bilo totalno bez veze. Tada sam pokušala dokučiti koji su to faktori koji susrete čine dobrima ili lošima. Ispalo je da su uglavnom dobri susreti oni kad nam se dogodi nešto novo, u tom trenu ili se prije nekome dogodilo nešto novo pa onda to izmjenjuje s ostalima. Pitala sam se je li moguće da mi namjerno izazovemo takve susrete, takvu vrstu druženja, da namjerno odlučimo da nam bude super i što trebamo raditi – govori Mrša, dodavši da je tada svakom članu svoje obitelji ponudila da sami izaberu neku aktivnost koju nikad nisu radili, a htjeli bi to isprobati zajedno. Fotografije su dokumentacija tih aktivnosti – naglašava Petra Mrša, a na pitanje je li im bilo dobro odgovara: ‘Bilo je super, ali je bilo užasno teško to sve izvesti.’

Kustosica Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Nataša Šuković istaknula je kako je riječ o trećem izdanju iste izložbe. Prva je bila u Galeriji Kranjčar, druga u Kneževom dvoru na Rabu, a nakon Dubrovnika seli u Rijeku gdje će se predstaviti i umjetnička knjiga projekta.

– Ona će uključivati sve teorijske tekstove koji su bili pozadina Petrinog promišljanja i koji su povezani i s artefaktima koji su bili dio ovog putovanja, njihovih zapisa, aktivnosti koje su radili… pisama koja su si pisali… Nakon tog u prosincu izložba putuje u Split – istaknula je Šuković.

Petra Mrša je rođena 1985. Godine u Rijeci. Završila je sociologiju i psihologiju, a Vježbanje obitelji je diplomski rad na studiju Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti. Imala je deset samostalnih izložbi (Hoxton Gallery, UK, Savignano Immagini, Italija, Centralna postaja, Slovenija, Galerija VN, KIC, Galerija Waldinger, Galerija Kortil…) i dvadesetak skupnih (MSU Zagreb,Muzej za umjetnost i obrt, Muzej Grada Zagreba, ULUPUH, POGON Jedinstvo, Galerija SC…). Sudjelovala je u umjetničkim kolonijama i multimedijalnim projektima: IS_land 2 (2013), Pristajanja (2013), Otočka karta 2 (2014), Photobook event (2014). Dobitnica je nagrada: Rovinj Photodays Akt (2010), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2011), Rovinj Photodays Posebno priznanje za mladog autora (2012), Savignano Immagini Best portfolio (2012), te nominirana za ESSL art award 2013.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist