Natrag
22.8.2017 07:35

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO Kako je atrij Kneževa dvora dobio novo ‘lice’?

30.6.2017 @ 18:36 Dulist Kultura
12;12

Podijelite:

Danas je na Sveučilištu u Dubrovniku održana prezentacija rekonstrukcije atrija Kneževa dvora.

Prošlo je skoro devet stoljeća otkad je Knežev dvor prvi put spomenut u povijesnim spisima. Od tada je došlo do brojnih oštećenja. Već koncem prošlog stoljeća, prije dvadesetak godina, registrirana je pojava mnogobrojnih oštećenja/pukotina na kamenim elementima atrija Kneževa dvora. Zavod za obnovu Dubrovnika je 2001. godine, s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, ugovorio provođenje istražnih radova i jednogodišnjeg monitoringa oštećenja te izradu studije o uzrocima oštećenja.

Na današnjoj investitori, projektanati i izvođači iznijeli su dealjne informacije o provedbi i realizaciji projekta. Svi prisutni mogli su vidjeti i kratak film  i 3D animacije koje su detaljno i zorno prikazale tijek svih aktivnosti.

Ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Iva Carević Peković u svom je govoru naglasila kako ponekad ljudi nemaju uvid u dugotrajan tijek izvođenja radova.

– Izvođači su na vrlo konstruktivan i korektan način surađivali s nama na ovom projektu. Posebne zahvale idu djelatnicima muzeja Kneževa dvora koji su za vrijeme sanacije pokazali razumijevanje i kolegijalnost. Moramo priznati kako nije bilo lako uspostaviti takvu dinamiku koja će zadovoljiti i konzumiranje turističke sezone i logičan slijed sanacije u skladu s pravilima struke. Na ovom projektu sve odluke su se donosile timski na temelju značaja objekta na koji se odnose – rekla je Carević Peković.

Jedan od predstavnika Zavoda i voditelja projekta rekonstrukcije atrija Kneževa dvora Andrija Tolja naglasio je kako je izvođenje radova započelo u 2015. godini.

– Studijom koju smo proveli u suradnji s Građevinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu utvrđeno je kako atrij nema zadovoljavajuću sigurnost. Prof. dr.sc. Josip Dvornik i prof.dr.sc. Damir Lazarević s Građevinskog fakulteta u Zagrebu, izradili su 2004. godine idejno rješenje konstrukcijske sanacije atrija. Susreli smo se s nizom otežavajućih okolnosti kao što su fazno izvođenje s obzirom na nužnost prekida radova tijekom turističke sezone u periodu od lipnja do studenog, uredi Dubrovačkih muzeja na ‘gradilištu’ koji kontinuiranorade, dodatni prekid radi snimanja filma u Dvoru… – rekao je Tolja i naglasio kako su sve faze obnove atrija su izvanredno zahtjevne, respektirajući prvenstveno samu spomeničku vrijednost Kneževa dvora, a također i po tehnologiji.

Naime, završene su dvije faze, i to kroz razdoblje 2015., 2016. i 2017. godine. Treća faza, ujedno i posljednja, trajat če od studenog 2017. – lipanj 2018., u kojoj će se provesti konstrukcijska sanacija zapadnog, istočnog i južnog pročelja kata, popločenje prizemlja atrija te preostali konzervatorsko-restauratorski radovi.

Blaž Gotovac, projektant kontrukcije, istaknuo je kako je pri sanaciji veliki problem bila mekana konstrukcija atrija Kneževa dvora. Isto tako, naglasio je kako je u prijašnjim vremenima ‘bitno’ bilo rješavanje posljedica, ali ne i samih uzroka oštećenja.

Od ostalih govornika, u ime investitora obratio se Frane Borovina te jedan od predstavnika izvođača Miljenko Vučić.

Nakon prezentacije održan je prigodan tratamenat za sve prisutne.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana