Kultura

FOTO Izložba i scenski kolaž povodom Europske noći muzeja!

FOTO Izložba i scenski kolaž povodom Europske noći muzeja!

Dubrovačka udruga Sve ostalo je glazba priredila je večeras u suradnji s Dubrovačkim muzejima scenski kolaž Druga strana povijesti, i to povodom proslave Međunarodnoga dana muzeja i Europske noći muzeja 2014. god.
U Glazbenom salonu Kneževa dvora okupljeni su tako mogli čuti djela Wolfganga Amadeusa Mozarta na instrumentu zahvaljujući kojem se Dubrovnik upisao na europsku glazbenu kartu povijesnih instrumenata, fortepianu, bečkoga graditelja instrumenata s tipkama iz 18. stoljeća, Antona Waltera. Na fortepianu je prvi put nastupila pijanistica Ivana Jelača, koja je i autorica scenarija, a uz nju nastupila je i violinistica Dora Kamber.

Glazbeno-scensko događanje vodio je Marojica Bijelić koji je utjelovio Ruđera Boškovića i govorio o audijenciji kod carice Marije Terezije u Beču. Osim vlastitih zapažanja, nazočne je upoznao kako je Luka Sorkočević (Sorgo) u svojim dnevničkim zapisima pisao o bečkim društvenim događajima, poput balova u dvorcu Schönbrunnu, te geniju Mozartu. Uz Mozartove tri violinske i jednu sonatu za fortepiano te Fantaziju u d-molu izvedena je i Dubrovačka contradanza.

Ovim trećim scenskim kolažem koji tematizira 18. stoljeće, nakon pseudopovijesnog Mozat-Bach-Scartlatti-Weiss i edukativno-informativnog Bach i sinovi, udruga Sve ostalo je glazba ispričala je priču o bogatoj kulturnoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini dubrovačke sredine 18. stoljeća, koja je i u glazbenom ozračju bila itekako u dosluhu s Europom. Prije početka izvedbe, u Glazbenom salonu Kneževog dvora u Dubrovniku, Vedrana Gjukić-Bender održala je prezentaciju naslovljenu “Walterov fortepijano iz Zbirke u Kneževu dvoru”.

Povodom Međunarodnog dana muzeja i Europske noći muzeja, Dubrovački muzeji danas su otvorili izložbu „Moje staklo, moja strast“. Kulturno-povijesni muzej u Kneževu dvoru u sklopu akcije „Sakupljači – pokažite svoje zbirke“ postavlja izložbu staklenih predmeta istaknutog dubrovačkog kolekcionara Marojice Bijelića. Zbirka broji preko dvjesto ukrasnih i uporabnih umjetnički oblikovanih predmeta od stakla, nastalih u radionicama diljem Europe, u periodu od 18. do 20. stoljeća. Izložbu pratiti i video projekcija dijela zbirke dok je nekoliko najvrjednijih predmeta biti izloženo u Kneževu dvoru. Izložba je otvorena u vremenu od 9 do 21 sat, a trajat će do 31. svibnja.

Pročitajte još

OKRUGLI STOL ‘Neznanje je najveća prepreka za očuvanje povijesnog identiteta’

Dulist

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist