Grad

FOTO Ivana Hasanović, prva rodilja koja je imala besplatan bezbolan porod u OB Dubrovnik

FOTO Ivana Hasanović, prva rodilja koja je imala besplatan bezbolan porod u OB Dubrovnik

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić rekao je u petak kako je od početka ovog tjedna u Općoj bolnici Dubrovnik dostupan besplatni bezbolni porod za sve rodilje, a prvi takav postupak prošla je u četvrtak 23-godišnja Ivana Hasanović.

Bekić je napomenuo kako ovakva besplatna mogućnost u dubrovačkoj bolnici nije dosada postojala, no kako se uz malo dobre volje i organizacije sve može posložiti.
– Porod su vodili ginekolozi Ilija Krmek i Mirko Csik, a za bezbolnu proceduru se pobrinuli Marija Doršner, voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu uz asistenciju primarijusa Srećka Ljubičića. Riječ je o analgeziji, ne anesteziji. Osoba i dalje može sudjelovati u porodu, micati noge i ruke – rekao je Bekić te dodao kako ova metoda može eventualno usporiti porod za pola sata do sat vremena.
Rodilja Ivana Hasanović na svijet je donijela zdravog dječaka Deniala Hasanovića teškog 4,4 kilograma i dugog 53 centimetra.
– Ovo mi je prvo dijete, a porod je trajao oko šest sati. Liječnici i sestre su zaista dobri prema meni, zadovoljna sam – rekla je Hasanović.
Inače, ravnatelj Bekić je ustvrdio kako suradnjom Odjela za ginekologiju i opstetriciju sa Odjelom za anesteziju, reanimatologiju i intezivno liječenje, u OB Dubrovnik od sada sve rodilje mogu zatražiti uslugu “bezbolnog poroda”, koja se odnosi na dvije vrste anestezije koje se primjenjuju u epiduralni ili spinalni prostor u predjelu leđne moždine, što dovodi do smanjenja prijenosa boli.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist