Natrag
21.11.2017 16:54

facebook

twitter

google

rss

dulist

FOTO IGRE ‘Tko očekuje Kafetariju iz 70-ih ne mora ni dolaziti na predstavu’

27.7.2016 @ 14:13 Dulist Kultura
16;16

Podijelite:

Pomoćnica intendanta za dramski program Dubrovačkih ljetnih igara Mani Gotovac rekla je u srijedu u Dubrovniku povodom premijere predstave ”Kafetarija” u režiji Vinka Brešana kako svi oni koji očekuju verziju te Goldonijeve predstave koju je 1978. godine postavio Frano Čale, ne moraju niti dolaziti na predstavu.

Na konferenciji za novinare Gotovac je istaknula kako je stravičan zadatak raditi ”Kafetariju” nakon ”dubrovačke narcisoidnosti koja misli da je sve dubrovačko najbolje na svijetu”, ali i svega što je ta predstava 70-ih značila za Dubrovnik.

– Kafetarija Carla Goldonija nije bila nešto, ali prerada i adaptacija na dubrovački govor Frana Čale je pronašla nešto što pogađa mentalitet grada Dubrovnika. Ta prerada je tu predstavu napravila dubrovačkim komadom i mi više ne možemo govoriti o Goldonijevu djelu. Možemo govoriti o dubrovačkom djelu koje se zove ”Kafetarija –  rekla je Gotovac te dodala kako izvedba koja će se premijerno postaviti u nedjelju 31. srpnja neće biti nimalo slična tom djelu.

-Ako bilo tko u Dubrovniku očekuje jednu sekundu one ”Kafetarije” koja se igrala 70-tih godina u ovom Gradu, nemojte dolaziti na predstavu – zaključila je Gotovac.

Redatelj Vinko Brešan rekao je kako je podjela glumaca dugo trajala, no kako je sadašnja postava najidealnija moguća.

-Oni su besramno talentirani i najidealnije što hrvatski teatar može dati. Drago mi je raditi i s Kolarinima, ali i s Festivalskmi zborom- rekao je Brešan te dodao kako je ova predstava zapravo mjuzikl u svom žarnu.

Dramaturginja Mira Muhoberac rekla je kako se ova izvedba posvećuje autorskom timu i Franu Čali koji su predstavu postavili 70-ih godina prošlog stoljeća.

-Frano Čale je smjestio svoju predstavu na početak 20. stoljeća, a mi smo je odlučili smjestiti u 1978. godinu. To uključuje nekoliko perspektiva, onu globalnu povezanu s najvećim glazbenim hitovima tih godina, a druga je lokalna koja smješta našu ”Kafetariju” u druženje s ljudima 70-ih godina 20. stoljeća – rekla je Muhoberac te dodala kako nikad u životu nije vidjela toliku predanost glumaca nekoj predstavi.

Glumac Nikša Butijer istaknuo je kako ovu ”Kafetariju” ne valja uspoređivati sa starom ”Kafetarijom”.

-Mi ulazimo u novi prostor srca Grada i borimo se sa svim nedaćama i drugim kafetarijama i naša ”Kafetarija” je u centru svih kafetarija. Ne damo se otamo barem neko vrijeme. Ta predstava jako lijepo korespondira s današnjim vremenom i nadamo se da ćemo probuditi simpatiju za tim starim vremenima – rekao je Butijer.

Glumac Nikša Kušelj rekao je kako je oduvijek htio raditi s Vinkom Brešanom.

– Pitao sam samo kad počinjemo, a oduševljen sam i zbog suradnje s Matom Matišićem. Prekrasna je ekipa, magične sedamdesete- rekao je Kušelj.

Inače, Frana kafetijera igra Nikša Butjer, a gospara Lukšu Pjer Meničanin. Nikša Kušelj je trgovac Dživo, njegova žena Blage je Marija Škaričić, Maro Martinović navodni je konte Karlo, a njegovu ženu Lukreciju igra Linda Begonja. Anđela Ramljak u ulozi je balarine Slađane, a vlasnik kartašnice je Branimir Vidić Flika. Konobara Franovog igra Nikola Baće. Ostale uloge ostvaruju Nika Burđelez kao dumna, Edi Jertec, Maro Drobnić, Luka Čerjan, Petar Puljić. Festivalski zbor čine članovi Kazališne družine Kolarin. Mate Matišić nastupa i kao izvođač u bendu uz Tomu Matišića i Stanka Kovačića.

Koreografiju potpisuje Ana-Marija Bogdanović, scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Doris Kristić, a dizajner svjetla Rade Stamenković.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
Impressum |  © 2013 dulist d.o.o. Sva prava pridržana