Grad

VIDEO / FOTOGALERIJA / 1046. FESTA Grad štuje svoga Parca, živio sveti Vlaho!

VIDEO / FOTOGALERIJA / 1046. FESTA Grad štuje svoga Parca, živio sveti Vlaho!

Budnica uz gradska zvona, glazbu i naravno – trombune, sveta misa i ispraćaj trombunjera i barjaktara na Ploče… Festa svetoga Vlaha danas je ponovo učinjena uz ono famoso čudo od čudesa našeg Parca – bez kiše.

Brojni vjernici i dubrovački puk od ranog jutra je na Stradunu, a procesija s moćima svetoga Vlaha razlog je više da i oni koji možd izbjegavaju Grad danas budu u njemu. Jer, Festa je festa svakog građanina Dubrovnika, dan našega Parca i grada.

Središnje euharistijsko slavlje na sv. Vlaha, zaštitnika Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, središnja koncelebrirana misa, okupila je kao i svake godine mnoštvo vjernika, a služio ju je riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić.

– O svakom svetačkom blagdanu, pa tako i o današnjem svetoga Vlaha, moram se najprije zapitati s kakvom ga vjerom slavimo? Događa li nam se da nije motivirano samo običajem, nego živom vjerom u Boga i njegovu pomoć na zagovor svetaca? Veliki blagdani, pa i sam Božić, slave se na svjetovan način, a od kršćanskog sadržaja ne ostaje gotovo ništa osim imena. Tako primjerice Advent postaje vrijeme intenzivne potrošnje, zabave i razbibrige, što je u potpunosti suprotno kršćanskom shvaćanju tog vremena, kao razdoblja molitve duhovne sabranosti i budnosti, kako bismo radosna duha proslavili Isusovo rođenje. Svjetovni Advent može se slaviti u svako doba godine. Slično je i s Božićem. Uskrsu se također može dati sasvim drugi značaj i smisao nego što ga ima u kršćanstvu – započeo je svoj govor nadpiskup Devčić, dodavši da, ako se ‘za slavlje blagdana ne pripremamo na vjernički način – molitvom, postom, dobrim djelima, slavljenjem sakramenta ispovjedi, ako se ne trudimo oko duhovne obnove i sabranosti, ako nam je sve drugo važnije za pripremati se od duhovnoga, neće prevladati taj vjernički dio’.

– Važno je za blagdan svog patrona obnoviti svoje znanje o njemu. Ne radi znanja samoga, nego kako bismo bolje upoznali ono što od njega možemo naučiti za svoj život, čime ga možemo i trebamo naslijedovati u našem vremenu. Stari su se Dubrovčani u tom smislu trudili upoznati svoga zaštitnika i od njega učiti. Znali su da je bio liječnik koji se posebno brinuo za djecu i siromašne. Nije li njegov primjer potaknuo da već 1317. u samostanu Male braće otvore ljekarnu? A još ranije, 1290., otvoreno je u samostanu sv. Klare i prvo sirotište, da bi u 15. stoljeću još jedna takva ustanova bila ustanovljena. Njihov zaštitnik motivirao je Dubrovčane da u svom gradu zabrane ropstvo, što je bila prva takva zabrana u Europi. Ne dokazuje li to koliko je primjer svetoga Vlaha utjecao na stare Dubrovčane i na organizaciju i život cijelog grada? Doista, njihovo štovanje svetog Vlaha za njih nije bila nikakva tradicija, nikakav običaj, nego iskaz njihove vjere u zaštitnika a time ste se vodili i vi, dragi Dubrovčani, osobito za teškog vremena opsade grada tijekom Domovinskog rata. I nije vas iznevjerio. To neka bude zalog da ga uvijek zazivate, ali i da slijedite primjer njegove vjere u svom životu. Bog nam daje svece kako bismo učili od njih i tako slijedili samoga Krista – poruka je nadpiskupa Devčića.

Biskup dubrovački Mate Uzinić na osobito emotivan način zahvalio se svima koji su na različite načine učinili i čine ovu našu Festu svetoga Vlaha svečanijom.

– Osobitu zahvalnost upućujem onima koji su pomogli u liturgiji, te mons. Ivanu Devčiću koji je predvodio ovo misno slavlje te u svom promišljanju pokazao na koji se način može i treba slaviti svece zaštitnike i nasljedovati njihov svetački primjer – rekao je biskup Uzinić.

– Hvala našem Parcu, našem svetom Vlahu. Netko mi je, gledajući prognoze ovih dana, rekao: ‘Bilo bi dobro da padne kiša, pa da ne možete više govoriti o onom famoznom čudu od čudesa. Mons. Puljić mi je prišapnuo kako izgleda sveti Vlaho ove godine nije napravio to svoje famoso čudo od čudesa, no mislim da je u krivu… Jer to famoso čudo od čudesa ste svi vi koji ste usprkos kiši ostali i pobožno sudjelovali u ovom misnom slavlju. Svi vi zaslužujete jedan veliki pljesak, jer nije pravo čudo kad mi siđemo s križa i kad sve ide kako treba, nego kad ostanemo na križu, kad znademo biti strpljivi u stvarima koje nam baš i ne odgovaraju. To ste vi danas pokazali i zato ste vi, baš vi, to famoso čudo od čudesa. Bog vas blagoslovio. Živio sveti Vlaho! – zaključio je biskup.

Nakon mise, krenula je najljepša procesija… Dubrovačkim ulicama pronijeli su se relikvijari i barjaci župa koje štuju našeg Parca. Ove godine, podsjetimo, Festa je jako kratka, te će već sutra biti njeno zatvaranje svečanom procesijom na Goricu, a barjaci će se u podne spustiti još jednom, u čast svetom Vlahu.

Danas će pak vjernici u 15 sati i 30 minuta biti ponovo u gradu – tad počinje pozdrav barjaktara Katedrali, biskupima i festanjulima, a uslijedit će i tradicionalna tombola.

Na svom Facebooku PR-ovac Krešimir Macan objavio je i zanimljiv video s Pila – punjenje pistola trombunjera.

https://www.facebook.com/kresimir.macan1/videos/1628030130625344/

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist