GradPolitika

FOTO Franković na Žarkovici: U betonski krug su ulupali 700 tisuća kuna, azil za najkasnije godinu dana

FOTO Franković na Žarkovici: U betonski krug su ulupali 700 tisuća kuna, azil za najkasnije godinu dana

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Dubrovnika Mato Franković rekao je u srijedu u Dubrovniku kako će izgraditi novi, primjereniji azil za životinje najkasnije za godinu dana, a istaknuo je kako je u izgradnju betonskog kruga koji je trebao biti navodno novi azil tvrtka Sanitat bahato potrošila 700 tisuća kuna javnog novca.

Na konferenciji za novinare na Žarkovici Franković je istaknuo kako ne želi gledati prizore poput onih od zadnja dva dana kada je veterinarka Zdenka Filipović, inače vlasnica azila Animalis Centrum iz Splita, po ugovoru sa Sanitatom došla odvoditi pse s dubrovačkog područja.
– Želim pozvati sve institucije Grada, prije svega tvrtku Sanitat na korektnost. Pričekajmo desetak dana, ako postoji volja potencijalnih udomitelja, možda te životinje možemo udomiti, nemojmo ih voditi u Split neka ih ljudi privremeno zbrinu u svoje domove. Mi poštujemo zakone RH i jasno nam je da se u ovaj postojeći azil životinje više ne mogu smještati zbog rješenja Veterinarske inspekcije, ali moramo istaknuti i razlog zašto je to tako. Grad Dubrovnik dugi niz godina nije dao adekvatno rješenje za azil za životinje. Na lokaciji na kojoj se nalazimo tvrtka Sanitat ulupala je 700 tisuća kuna novca građana, a vidimo u što. U jedan betonski krug koji služi za išetavanja pasa. To je novac građana Dubrovnika, a potrošen je u ništa – rekao je Franković.
– Mi ćemo azil za životinje izgraditi najkasnije za godinu dana, a nakon toga ćemo sve životinje sa Žarkovice povući u novi azil. On će biti negdje na području od Trstenog do Brsečina i to na lokaciji koja neće umanjiti kvalitetu života naših sugrađana. Financije nikada nisu bile problem, postoje brojna pisma namjere donatora, a Grad Dubrovnik je trebao i sam iznijeti neko rješenje, ali netko je bio toliko bahat i potrošio 700 tisuća kuna u ništa, u betonski krug. Razgovarao sam s ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem i očekujem njegov dolazak idući tjedan kako bi sjeli za stol i iznašli kratkoročno rješenje dok ne izgradimo azil – rekao je Franković.
Predsjednica Društva za zaštitu životinja Dubrovnik Anica Sambrailo rekla je kako je zahvalna jer se konačno pokazuje prava volja za rješavanjem ovog problema Dubrovnika.
– Zahvalna sam jer se napokon pokušava riješiti pitanje napuštenih životinja. Žarkovica nije lokacija za ovo, postoje drugi lokaliteti kao i pisma namjere od stranih donatora u visini više od 3 milijuna kuna koji su dostatni za izgradnju azila. Gradska vlast na čelu s Androm Vlahušićem, direktorom Sanitata Vedranom Kunicom te Valentinom Dujmovićem nisu čak ni odgovorili na našu ponudu. Sve se moglo riješiti davnih dana – rekla je ona te dodala kako je Veterinarska inspekcija 2009. i 2012. godine donijela rješenja po kojem je Gradu Dubrovniku naložena izgradnja novog skloništa u roku od 60 dana.
– Grad je to ignorirao i našim novcem plaća kazne, a istodobno provodi silu prema ljubiteljima životinja. Mi radimo posao Grada i sa ulica smo sklonili sve napuštene životinje da se može živjeti normalno – rekla je Sambrailo te dodala kako trpe već 16 godina te kako su na rubu kako emocionalno, financijski tako i na sve druge moguće načine.
Sambrailo je ustvrdila i kako već godinama pokušavaju odbiti na uvid ugovore koje su Grad Dubrovnik i Sanitat potpisali s veterinarkom Zdenkom Filipović iz Splita i njezinim azilom koji ima kapacitet od 30 pasa.
– Tražili smo da nam se dostavi izvješće koliko je novca potrošeno za odvoženje životinja i da nam dostave papire koliko je novaca potrošeno za ovo ‘gumno’ koje je trebalo biti kao novi azil – zaključila je ona.

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist