Grad

FOTO Evo kako nizozemski studenti vide budućnost Dubrovnika

FOTO Evo kako nizozemski studenti vide budućnost Dubrovnika

Razvojna agencija Grada Dubrovnika DURA u suradnji s Gradom Dubrovnikom, Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb i Delft Tehnološkim sveučilištem iz Nizozemske poziva održali su prezentaciju SWAT Studio: 6 studija slučaja urbanog dizajna i održive gradnje u Gradu Dubrovniku, dana 30. rujna 2016. u Kampusu Sveučilišta Dubrovnik.

-Danas su prikazani rezultati dvotjednog istraživanja kojeg su proveli timovi mladih studenata sveučilišta Delft iz Nizozemske koji su ovdje proveli dva tjedna. Odabrali su 6 lokacija urbanog područja Dubrovnika, te su iskoristili svoja saznanja kako oni, kao studenti arhitekture, vide mogućnosti održive gradnje – poručila je iz DURA-e Svjetlana Šimunović

SWAT Studio održavao se od 19. do 30. rujna u Dubrovniku te okuplja 38 studenata arhitekture iz Nizozemske i Grčke, a predvodio ih je prof. dr. Craig Lee Martin. Tijekom svog boravka u Dubrovniku studenti su analizirali različite gradske lokacije te izradili idejne arhitektonske studije nudeći prijedloge urbane i održive gradnje za sljedeće lokacije: Opća bolnica Dubrovnik (Medarevo), Gruž – javne površine, Gruž – gradske prometnice, energetski održivi razvoj Starog grada, Ploče – javne površine i Park Gradac.

-Prije nego smo stigli u Dubrovnik radili smo istraživanje 6 zona koje smo odabrali u Dubrovniku. Studenti su se vodili primarno time da su mjesta od društvenog značaja za lokalno stanovništo, također sva tehnologija i predložene građevine su morale doprinjeti održivom razvoju- izjavio je voditelj radionice prof. Dr. Craig Lee Martin

Donosimo vam neke od projekata koje smo izdvojili kao najzanimljivije:

Opća bolnica Dubrovnik – Green Hospital (Zelena Bolnica)
Projek se temelji na restauraciji postojećih objekata OB Dubrovnik, te njeno uklapanje u prirodu. Uklapanje u prirodu bi se izvršilo izgradnjom dodatnih zelenih površina te platformi na kojima bi se one nalazile. Također bi se fasade objekata pokrile zelenim površinama te energetskim kolektorima. Sve ovo napravilo bi se s ciljem smanjenja potrošnje energije koja je visoka, te stvaranje zdravog prirodnog okruženja. Drugi dio projkta tiče se emisije plinova, pa bi se tako prijevoz od objekta do objekta i do same bolnice vršio električnim vozilima za koje bi energiju opskrbljivala sama bolnica.

Funkcional Flooding in Gruž (Korištenje kišnice kao izvora pitke vode i energije)
Studenti su u ovom projektu primjetili prenapučenost stambenih objekata u Gružu te veliku količinu stepenica koje povezuju dijelove Gruža. Kao svoje rješenje predložili su sustav koji bi skupljao kišnicu kako za stvaranje energije i malenih vodenih parkova tako za pročišćavanje te ponovnu uporabu. Drugi dio predstavljenog projekta se bavi posebnim nadstrešnicama koje bi pokrivale većinu otvorenih područja i skalina. Služili bi kao odmorišta, ali i kolektori sunčeve energije. Također su spomenute ideje kako bi se na određenim platoima u suradnji s lokalnim stanovništom napravili parkovi sa društvenim sadržajima i zelenim površinama.

Park Gradac
Studenti su prilikom istraživanja za ovaj projekt uočili veliki potencijal koji park Gradac posjeduje. Ideja koju su predložili nalaže da se područje parka proširi te uključije područje sve do samog kampusa. Srušili bi napuštene zgrade te bi na području pomoćnih objekata stare bolnice izgradili studentski dom te popratne sadržaje. Unutar samog parka izgradili bi se razni održivi objekti koji bi osim svrha kao na primjer: vidikovac ili klupica za odmor služili kao kolektori solarne energije ili kišnice. Građevine koje bi izgradili bi bile modularne te mobilne, pa bi se vrlo lako mogle mjenjati po potrebama posjetitelja. Svi ovi sadržaji uklapaju se u turističku ponudu Grada te bi također služili da rasterete samu Gradsku Jezgru. projekt također obuhvaća i Danče čiji bi se prilaz sredio te bi se okolno područje uspunilo prihvatljivim održivim objektima i sadržajima.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist