Grad

FOTO Evo kako je sve mogao i kako će izgledati novi Belvedere!

FOTO Evo kako je sve mogao i kako će izgledati novi Belvedere!

Izložba arhitektonskih rješenja za novi Hotel Belvedere otvorena je u srijedu u Lazaretima.

Dubrovačkoj javnosti predstavljeni su natječajni radovi svih autora koji su sudjelovali na međunarodnom arhitektonskom pozivnom natječaju za idejno rješenje Belvederea, kao i pobjednički rad Studija 3HLD.

Inače, natječaj je proveden u dvije faze. Od 23 međunarodna arhitektonska ureda pozvana na natječaj njih 13 je sudjelovalo u prvoj fazi. Za sudjelovanje u drugoj fazi odabrana su četiri ureda. Natječaj je u ime vlasnika parcele, tvrtke Vila Larus d.o.o. u vlasništvu Victora Vekselberga, proveo švicarski ured Fanzun AG. Projektno rješenje koje je predložio 3LHD pokazalo se kao najbolje i nagrađeno je prvom nagradom.

Sudionici natječaja u prvoj i drugoj fazi bili su 3LHD (Zagreb – pobjednik), Dreicon (Zurich), Foster + Partners (London) i Zaha Hadid Architects (London). U prvoj fazi sudjelovali su ArchStudio/ Monoplan (Zurich), Graft (Berlin), Kengo Kuma & Associates (Tokio), Legoretta + Legoretta (Vilchis), Mesura (Barcelona), Promontorio (Lisabon), Richard Meier & Partners (Los Angeles), Steiger concept/enea (Zurich) i SZA (Zagreb).

-Jučer smo obilježili 25. godišnjicu napada na Dubrovnik, a toliko godina Belvedere stoji u svom trenutnom izdanju. Najradije bismo ga zaboravili da nas više ne podsjeća na vremena stradanja. Došlo je vrijeme da relikti prošlosti nestanu. Drago mi je da je u konkurenciji svjetskih imena pobijedio baš naš Marko Dabrović i njegov 3LHD – rekao je prilikom otvaranja predstavnik ulagača tvrtke Vila Larus Davor Štern.

-U Dubrovniku su ratne rane zacijelile, osim na dva objekta – tvrđavi Imperijal te Hotelu Belvedere. Tek obnovom ta dva objekta moći ćemo reći da je rat gotov. Za Dubrovnik je ovo neobično vrijedno, jer je strani ulagač odlučio smanjiti izgrađenost za više puta te raspisati svjetski natječaj s vodećim svjetskim imenima. To se još nije dogodilo u Dubrovniku i Hrvatskoj, da ulagač cijeni lokalnu zajednicu. Čestitam Studiju 3LHD na pobjedi na natječaju, ovo je olimpijska medalja u urbanizmu – izjavio je gradonačelnik Andro Vlahušić.

Prigodnim riječima nazočnima se u ime organizatora natječaja švicarske tvrtke Fanzun AG obratio Gunther Bischof, dok je arhitekt Marko Dabrović iz 3LHD-a pobliže predstavio projekt.

Novi Belvedere bit će moderan hotel od pet zvjezdica smješten na padini nasuprot Dubrovnika. Hotel, rezidencije i vile potpuno su uklopljeni u zelenu promenadu i bogati vrt. Na oblikovanje cijeloga projekta su utjecala tri urbanistička obilježja prepoznata na parceli: veliki nagib terena, mediteransko okruženje te gradacija urbane matrice u odnosu na liniju obale.

Žarišna točka projekta su recepcija i ulazni prostor. Smještena na najvišoj točci parcele, recepcija je ujedno i početna stanica žičare koja se kroz zelenilo spušta prema moru i do glavnog lobija hotela.

Hotelska soba, u kontrastu s grandioznim ulazom odiše minimalističkim dizajnom i dozom luksuza. Visoka razina intimnosti postignuta je tlocrtom L oblika koji grli otvorenu lođu i nadstrešnicom koja pruža sjenu vanjskom prostoru – privatnom bazenu i malenom vrtu. Netipičan omjer dužine i širine sobe pridonosi osjećaju prostranosti.

Hotel ima i vlastitu recepciju na moru, gat sa suvremenom verzijom Orsana, spojenu morskim putem s Restoranom 360° u dubrovačkom Starom gradu. Restoran, koji gostima služi ako gradska recepcija hotela i skrovito mjesto za odmor od gradske vreve sastavni je dio koncepta projekta.

Zelena šetnica koja se poput kralješnice proteže kroz cijelu parcelu omogućuje brojne prirodne produžetke zatvorenih prostora. Na lokaciji se razlikuju dva krajolika specifičnog karaktera: šumsko područje te kameniti krš.

Terase i krovni vrtovi objekata smještenih u šumi prekriveni su zelenilom i drvećem, dok su objekti u kršnom području prekriveni trajnicama, manjim grmljem i kamenjem sivog kolorita.

Izložba ostaje otvorena do 14. prosinca, a može se pogledati svakog dana od 10 do 13 sati te od 16 do 20 sati.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist