Aktualno

FOTO: Dubrovnik life centar do Feste 2013.!

FOTO: Dubrovnik life centar do Feste 2013.!

Iako ne postoji niti idejno rješenje, na javnoj garaži na Ilijinoj glavici bi za 10 mjeseci trebao niknuti trgovački centar!

Rok je to kojega je jutros gradonačelnik Andro Vlahušić dao Midia grupi, kao investitoru cijelog projekta.

A njegovom izgradnjom Grad Dubrovnik bi iz cijele priče koja se zove javna garaža konačno izašao. I ne bi imao nikakvih daljnjih obveza prema Midia Grupi, garaži… Jedino je pitanje kako će se projekt uspjeti realizirati u tako kratkom roku.

– Rok je ili stečaj ili bankarska garancija. Optimalan rok je Sveti Vlaho dogodine, a može se proširiti mjesec dana duže. Ili ćete gospodo ovo napraviti u primjerenom roku, ne dužem od godinu dana ili idete u stečaj, pod uvjetom da dobijemo sve suglasnosti – poručio je jasno Midia Grupi gradonačelnik Vlahušić.

Projekt će u potpunosti financirati sama Midia grupa, a prema procjeni njenog predstavnika Petra Thura riječ o ulaganju od nekih 5 milijuna eura. U budući 25 lokala, istaknuo je gradonačelnik, otvara se stotinjak novih radnih mjesta, a gardu ostaju javni sadržaji, dvorana, igralište, garaža. A hoće li taj trgovački centar biti isplativ ne, od sutra neće zanimati Grad Dubrovnik. Vlahušić je, naime, jutros na garaži najavio kako se postojeći ugovor o gradnji sutra stavlja izvan snage.

Novim će se definirati daljnje obveze s tim da će se priznati ulaganja do 30 milijuna kuna, što je manje od dosadašnjeg ulaganja. U tih 30 milijuna kuna ulaze i potraživanja PBZ-a od nekih 15 do 17 milijuna kuna, te dugovanje grada od 7-8 milijuna kuna, rekao je Vlahušić.

Izgradnjom centra, napomenuo je, u gradski će se proračun sliti i novci od komunalnog doprinosa, te naknade za nedostajuća parkirališna mjesta. No, najvažnije je da će Grad izaći iz cijele priče.

– Napravit ćemo takav ugovor da grad skine sve obveze. Imat će element 'sami pali, sami se ubili'. Potraživanja koja se tiču grada moraju biti manja od 20 milijuna kuna, to su gornji gabariti unutra kojih ćemo priznati njihova potraživanja – jasan je bio Vlahušić, dodavši kako će se za komercijalni sadržaj na garaži, koji je sukladan postojećem GUP-u, ali treba dobiti suglasnost konzervatora, raspisati javni natječaj, dok će Midia za njega dobiti koncesiju do maksimalnih 35 godina, kako je to i u današnjem ugovoru.

Na pitanje jesu li između Grada i Midia grupe riješene sve nesuglasice Petar Thur je izjavio:
– Otvorene stavke još uvijek postoje, ali kao i do sad Midia Grupa će podržavati partnersko i prijateljsko rješavanje otvorenih stavki. Vjerujemo da prijedlog kojeg smo dana vidjeli znači trajno i samoodrživo rješenje u kojem Grad Dubrovnik bi minimizirao potencijalno svoje financijske obveze na projektu – rekao je Thur.

Na kraju ne možemo ne oteti se dojmu kako je rok od 10 mjeseci do godinu dana za otvaranje  shopping centra, radnog naziva Dubrovnik life centar, samo još jedna gradonačelnikova nemoguća misjia. A tako bi bilo lijepo za ovu gradsku upravu znjegovo otvaranje temprirati tik pred lokalne izbore 2013.

U fotogaleriji pogledajte slike s prezentacije arhitektonskog studija Ivanišin-Kabashi, koje su prikazane na današnjem predstavljanju ugrubo napravljenog idejnog rješenja.
 

Pročitajte još

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist