Aktualno

FOTO Dubrovački vodiči proslavili 80 godina organiziranog vođenja turista

FOTO Dubrovački vodiči proslavili 80 godina organiziranog vođenja turista

Svečanom skupštinom na Sveučilišnom kampusu Društvo turističkih vodiča ‘Dubrovnik’ proslavilo je u srijedu ujutro 80 godina organiziranog vođenja po Dubrovniku te 40. obljetnicu osnutka Društva.

-Kroz godine okolnosti u kojima vodiči djeluju su se promijenile, ali su vodiči ostali na razini svega što se u dubrovačkom turizmu događalo. Vođenje je postojalo i prije osnutka Društva turističkih vodiča, ali smo ponosni što danas slavimo i 40 godina osnutka Društva. Baš smo u najnovijem razdoblju postigli pomake, između ostalog i po pitanju novog Zakona o turizmu te mogućeg napretka kroz veću aktivnost turističke inspekcije prema ilegalnim vodičima- istaknuo je tom prilikom predsjednik Društva turističkih vodiča ‘Dubrovnik’ Marko Sjekavica.

-Tek treba vidjeti kako će se novi zakon provoditi u zbilji. Nadamo se da će turistička inspekcija zaustavljati vodiče bez licence, a mi u Društvu vodiča smo spremni pomoći. Ipak smo mi stalno na terenu pa vidimo kad se takva vođenja događaju te smo otvoreni to ukazati inspekciji. Osim toga, želimo znanjem i ekspertizom doprinijeti u djelovanju tih inspekcija – rekao je Sjekavica.

-Neki bitni problemi širi su od vodičke struke, ali je uspostavljen dijalog s lokalnom samoupravom. Tu ponajprije mislim na plan upravljanja spomeničkom jezgrom te novi projekt ‘Respect the City’. Siguran sam da će vodička struka naći svoje mjesto te imati priliku reći što mislimo i vidimo kao način rješavanja problema. Želimo da grad bude ugodno mjesto življenja za građane, ali i turiste koji ga posjećuju. Moramo se odmaknuti od gorkog okusa koji dobiju turisti koji na jedan dan posjete Dubrovnik, a naiđu na ogromne gužve i infrastrukturalne probleme. Ima temelja da se već u ovoj sezoni riješi dio problema – rekao je Sjekavica.

-Ponosni smo što u Društvu djeluje jako širok spektar članova različitih struka, od čega najviše iz područja turizma te povijesti umjetnosti. Oni su naše bogatstvo, ali moramo nastaviti ulagati u kvalitetu vođenja. Zato organiziramo radionice, seminare te terensku nastavu za naše članove. Uz to, bitno nam je sudjelovanje u ispitnim komisijama za vodičke ispite. Kurikulum se treba unaprijediti, a program proširiti. Želimo tome dati doprinos jer buduće kolege od nas mogu puno naučiti prije nego uđu u samu struku. Mogli bismo ih nazvati pripravnicima koji bi prije polaganja ispita mogli koristiti naše usluge s ciljem širenja znanja. Znanje na visokoškolskim ustanovama jest kvalitetno, ali i kondenzirano – istaknuo je Sjekavica.

Osim Sjekavice, na svečanoj su skupštini prigodne govore održali su gradonačelnik Mato Franković i zamjenica župana Žaklina Marević, predstavnici gradske i županijske turističke zajednice, Hrvatske gospodarske komore te Udruženja turističkih vodiča pri Obrtničkoj komori te prvi predsjednik Društva Ante Cetinić.

Društvo turističkih vodiča ‘Dubrovnik veliku će obljetnicu, osim svečanom skupštinom, proslaviti i projekcijom filma, panel diskusijama i predavanjima te razgledanjem Dubrovnika za građane.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist