Kultura

FOTO Dubrovački školarci oduševili u Katedrali

FOTO Dubrovački školarci oduševili u Katedrali

Trodnevna duhovna priprema povodom zatvaranja Godine milosrđa i Godine sv. Vlaha započela je u četvrtak, 17. studenog, u dubrovačkoj katedrali.

Misno slavlje predvodio je katedralni župnik don Stanko Lasić koji je u propovijedi okupljeni vjernicima ispričao o povijesti katedrale i fazama obnove koju su rađene do sada. Osvrnuo se i na novi oltar za koji je rekao kako sada vraća onaj puni sjaj dubrovačkoj katedrali. Izrazio je zadovoljstvo novim izgledom te poručio kako se nada da će novi stari izgled privući još više vjernika u katedralu.

Nakon mise otvorena je izložba ‘Dubrovačke osnovne škole katedrali’ na kojoj su predstavljeni dječji radovi koji prikazuju sv. Vlaha u raznim oblicima, od ručno izrađenih skulptura do crteža na kupama, zatim dubrovačka trpeza koja prikazuje jela koja se najviše vežu uz Festu, a mogu se vidjeti i barjaci iz raznih župa. Izložba će se moći pogledati i narednih dana u dubrovačkoj katedrali.

Događaj koji je uslijedio bio je nastup dubrovačkih osnovnoškolaca iz OŠ Ivana Gundulića, OŠ Marina Getaldića, OŠ Marina Držića, OŠ Lapada te OŠ Mokošica i OŠ Antuna Masle, koji su pjevali, recitirali i izvodili razne scenske prikaze a sve povodom završetka Godine sv. Vlaha i Godine milosrđa. Moglo bi se reći kako je najdojmljiviji nastup bio onaj zbora OŠ Marina Držića i ritmičke grupe drugog razreda. Dok je zbor pjevao pjesmu ‘Hvala Ti, sv. Vlaho naš’ ritmička grupa ju je prevodila na jezik za gluhonijeme. Program je vodila prof. Blaženka Bračun iz OŠ Lapad.

Na kraju programa okupljenima se obratio župnik Lasić koji je rekao kako su on osobno ali i osoblje katedrale presretni što su ugostili najmlađe i što je s njima započelo ovo trodnevlje, te da upravo na ovaj način pokazujemo koliko nam je sv. Vlaho važan, pogotovo u ovoj njegovoj godini. Kao zahvalu za izvrsno organiziran program župnik Lasić poklonio je ravnateljicama škola monografiu ‘Katedrala Gospe Velike u Dubrovniku’. Koordinator programa osnovnih škola bila je OŠ Lapad.

Trodnevna duhovna priprava nastavlja se sve do nedjelje kada će se svečano zatvoriti Godina milosrđa i Godina sv. Vlaha kada će se blagosloviti obnovljeni barokni oltar i zatvoriti Vrata milosrđa.

Tekst i foto: Nikša Sentić/Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist