Politika

FOTO Dubrovački HDZ proslavio 25. rođendan

FOTO Dubrovački HDZ proslavio 25. rođendan

Dubrovački HDZ danas je proslavio svoj 25. rođendan.

Proslava koja je započela polaganjem vijenaca na Boninovu, misom u Katedrali i prisjećanjem na dan osnivanja u Karaci, nastavljena je tradicionalnom zajedničkom fotografijom te skupom u Kazalištu Marina Držića.

Okupljenima se najprije obratio jedan od osnivača i prvi predsjednik dubrovačkog HDZ-a Ivo Jelić, koji se prisjetio tog 11. studenog 1989. godine u Karaci. Nakon njega uslijedili su govori stranačkih dužnosnika.

Predsjednik dubrovačkog HDZ-a Mato Franković istaknuo je, između ostalog, kako se u stranci na lokalnoj razini u posljednjih godinu dana puno toga dogodilo.

– Održali smo unutastranačke izbore i nakon puno godina nema razjedinjenog gradskog odbora u Dubrovniku – rekao je Franković, dodavši kako je vrijeme Dubrovačkog dogovora ‘davno isteklo’.

– Razgovarajući s članovima jasno mi je bilo da je stav članstva kako vodeća stranka u Gradu ne može i ne smije biti partner jednoj malo stranci HNS-u, a još više ne može i ne smije biti partner nepravomoćno osuđenom gradonačelniku Vlahušiću. Zato smo prekinuli takav dogovor, jer je bolje biti u časnoj oporbi – istaknuo je Franković, najavivši pobjedu na lokalnim izborima, ‘kad god oni bili’.

– Ovih 25 godina bit će zlatnim slovima upisani u hrvatskoj povijesti. Sretni smo što je neizvjesna plovidba Karake dovela do suverene i moderne hrvatske države – izjavio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije Branko Bačić.

– Ne možete me se nikako riješiti – kazala je u uvodu svog pozdravnog govora Dubravka Šuica, podpredsjednica HDZ-a i izaslanica predsjednika Tomislava Karamarka.

– Nije bilo lako te 1989. godine. Trebalo je puno hrabrosti i vizije da bi mi mogli uživati u slobodnoj Hrvatskoj. Na današnji dan je oslobođen Ante Gotovina, koji je tada rekao: ostavimo prošlost, okrenimo se budućnosti. Ja to sad činim i nadam se da će Hrvatska konačno dobiti predsjednicu koja će držati ruku na srcu dok svira himna – rekla je Šuica, dodavši kako će novo mlado vodstvo dubrovačkog HDZ-a odvesti stranku u nove pobjede.

Predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović u svom je govoru ukratko predstavila svoj izborni program u pet točaka te istaknula kako se Hrvatska danas nalazi u teškom stanju krize, podijeljenosti.

– Ozračje malodušja i pesimizma je također razlog moje  kandidature. Imamo nesposobnu Vladu i predsjednika koji gleda državu koja tone, a ne čini ništa. Očito ne zna, ne može i neće. Jedino je uspio dokazati da je predsjednik bez ikakvih rezultata. A Hrvatskoj danas treba hrabrost, odlučnost i vizija – rekla je Grabar-Kitarović, dodavši kako su ideološke podjele tek ‘bacanje pijeska u oči’.

Posebno je istaknula značaj Pelješkog mosta, kojim država mora spojiti jug s ostatkom Hrvatske.

– Inzistirat ću i lobirati da se most izgradi sredstvima Europske unije što je moguće prije, jer moramo povezati jug Hrvatske s ostatkom države – kazala je Grabar-Kitarović.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist